Za dedovinu 500 milijardi

Bez autora
Apr 18 2010

Zbog plana Vlade da obezbedi naknadu za imovinu koju su konfiskovale komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata moglo bi da dođe do povećanja nivoa duga Srbije za 16 odsto bruto društvenog proizvoda u 2010. godini. Preračunato u dinare, domaći javni dug biće, zapravo, uvećan za 512 milijardi dinara, odnosno oko pet milijardi evra! Predstavnici Fonda takođe upozoravaju i na moguć negativan uticaj na kurs ukoliko vlasti u Srbiji odluče da obveznice koje budu izdavane po osnovu naknade u restituciji budu izražene u evrima. Inače, Vlada Srbije je obavestila Međunarodni monetarni fond o nameri da zakon o restituciji, koji bi trebalo da bude donet najkasnije za dva meseca, bude koncipiran tako da se povraćaj imovine oduzete od građana i institucija posle Drugog svetskog rata izvrši uglavnom u vidu državnih obveznica.

Za dedovinu 500 milijardiZbog plana Vlade da obezbedi naknadu za imovinu koju su konfiskovale komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata moglo bi da dođe do povećanja nivoa duga Srbije za 16 odsto bruto društvenog proizvoda u 2010. godini - tvrde stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda u najnovijem izveštaju o ekonomiji Srbije.

Preračunato u dinare, domaći javni dug biće, zapravo, uvećan za 512 milijardi dinara, odnosno oko pet milijardi evra!

Predstavnici Fonda takođe upozoravaju i na moguć negativan uticaj na kurs ukoliko vlasti u Srbiji odluče da obveznice koje budu izdavane po osnovu naknade u restituciji budu izražene u evrima.

Inače, Vlada Srbije je obavestila Međunarodni monetarni fond o nameri da zakon o restituciji, koji bi trebalo da bude donet najkasnije za dva meseca, bude koncipiran tako da se povraćaj imovine oduzete od građana i institucija posle Drugog svetskog rata izvrši uglavnom u vidu državnih obveznica.

- Odlučili smo se za kompenzaciju, i to uglavnom u vidu vrednosnih papira, kako bi se izbegle komplikacije koje nosi restitucija u naturi - kaže se u pismu o namerama koje su uputile srpske vlasti Međunarodnom monetarnom fondu.

- Vraćanje imovine u naturi je, kako smo zaključili, vrlo ograničeno i Zakonom o prostornom planiranju koji je usvojen prošle godine.

U Vladi Srbije u petak je za „Novosti“ potvrđeno da se radi na detaljima novog zakona o restituciji.

- Definitivno smo odlučili da se povraćaj uglavnom vrši u vidu vrednosnih papira koji će, verovatno, biti izraženi u dinarima - tvrde u Nemanjinoj 11.

- Nacrt zakona uskoro će biti dostupan javnosti, jer još pokušavamo da nađemo adekvatna rešenja za slučajeve koji se mogu desiti u praksi.

Zakonom o prijavljivanju imovine koja je oduzeta 1945. godine, a koji je bio na snazi 2006. godine, evidentirano je 105.000 zahteva s navodnom vrednošću imovine od oko 100 milijardi evra. Međutim, ta vrednost oduzete imovine nije nikada proveravana, pa je nadležni i ne doživljavaju kao verodostojnu.

Vrednost


Najveća vrednost „Telekoma“ je apsolutni monopol, jer poseduje infrastrukturu koja stiže u sve domove, 5.000 baznih stanica i lokalne i regionalne centrale umrežene optičkim kablom.

„VIP mobajl“ je licencu za grinfild investiciju platio 320 miliona evra, a „Telenor“ je drugog mobilnog operatera „Mobi 063“ kupio za milijardu i po evra, pa najave „Dojče Telekoma“, da je spreman da plati samo 800 miliona evra za „Telekom“ koji ima monopol u Srbiji, treba uzeti s rezervom.

Politička odluka

Vlada Srbije još nije donela odluku kojom dinamikom bi se emitovale hartije od vrednosti svim oštećenim kroz proces nacionalizacije.

- Tu odluku je teško doneti, ali je već sad izvesno da će hartije od vrednosti koje država bude emitovala sa ovom namenom biti dugoročne - kažu u Nemanjinoj 11.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik