Zbogom olovnom benzinu!

Bez autora
Jun 08 2010

Poslednji litri olovnog benzina u Srbiji proizvodiće se u Pančevačkoj rafineriji još do kraja juna, ali zbog zaliha ove vrste goriva biće još neko vreme i na pumpama. U Naftnoj industriji Srbije kažu i da su mislili na vlasnike automobila proizvedenih pre 1986. godine koji mogu imati teškoća ako toče bezolovni benzin. Stručnjaci u Srbiji su duže vreme podeljeni, a neki misle da svi motori mogu koristiti bezolovni benzin i nema pokazatelja da taj benzin dovodi do preteranog habanja ventila pri normalnom radu. Ali, ima mišljenja da kod nekih tipova motora, pogotovo starijeg tipa, u toku dužeg rada i pri velikom broju obrtaja motora može doći do većeg habanja ležišta ventila. Uskoro će se usvojiti strategija snabdevanja i takvih potrošača, a posle analize broja i strukture vozila koja koriste benzin sa olovom, definisaće se koje gorivo će biti zamena za olovni. Ako se donese odluka da se dodaju aditivi, razmotriće se da li će se aditiviranje raditi u rafinerijama ili će se aditivi prodavati na benzinskim pumpama uz uputstvo za korišćenje. U NIS-u ističu da su neke zemlje kao zamenu za olovne benzine izabrale uvođenje bezolovnog koji u sebi ima aditive za zaštitu sedišta ventila. Tako su zaštićeni stariji tipovi motora, a eliminisano zagađenje vazduha.

Zbogom olovnom benzinu!Poslednji litri olovnog benzina u Srbiji proizvodiće se u Pančevačkoj rafineriji još do kraja juna, ali zbog zaliha ove vrste goriva biće još neko vreme i na pumpama.

U Naftnoj industriji Srbije kažu i da su mislili na vlasnike automobila proizvedenih pre 1986. godine koji mogu imati teškoća ako toče bezolovni benzin.

Stručnjaci u Srbiji su duže vreme podeljeni, a neki misle da svi motori mogu koristiti bezolovni benzin i nema pokazatelja da taj benzin dovodi do preteranog habanja ventila pri normalnom radu. Ali, ima mišljenja da kod nekih tipova motora, pogotovo starijeg tipa, u toku dužeg rada i pri velikom broju obrtaja motora može doći do većeg habanja ležišta ventila.

- Uskoro ćemo usvojiti strategiju snabdevanja i takvih potrošača, a posle analize broja i strukture vozila koja koriste benzin sa olovom, definisaće koje gorivo će biti zamena za olovni - kažu u NIS.

- Ako se donese odluka da se dodaju aditivi, razmotrićemo da li će se aditiviranje raditi u rafinerijama ili će se aditivi prodavati na benzinskim pumpama uz uputstvo za korišćenje.

U NIS-u ističu da su neke zemlje kao zamenu za olovne benzine izabrale uvođenje bezolovnog koji u sebi ima aditive za zaštitu sedišta ventila. Tako su zaštićeni stariji tipovi motora, a eliminisano zagađenje vazduha. Hrvatska je početkom 2006. godine prestala sa korišćenjem olovnog benzina, ali se i dalje prodaje bezolovni benzin “Super plus 98” koji sadrži potrebni aditiv. U Francuskoj je devedesetih ukinuto korišćenje benzina sa olovom, a samo jedan od tri bezolovna benzina RON 97 sadrži aditiv na bazi kalijuma, u toj zamlji jedini odobren za upotrebu. U Kanadi neke naftne kompanije koriste mangan kao aditiv za poboljšanje oktana i za zaštitu sedišta ventila.

- Sa prestankom proizvodnje olovnog benzina, Srbija bi se priključila svim evropskim zemljama gde je ovo gorivo zamenjeno kvalitetnijim - kažu u NIS. - Olovo koje izlazi iz auspuha nepovratno zagađuje atmosferu, a ta isparenja nanose štetu ljudskom zdravlju i mogu izazvati najteže bolesti.

Jeftinije gorivo?

Projektovana inflacija za ovu godinu od šest, plus-minus dva odsto, neće biti ugrožena, jer se očekuje da će cene nafte i derivata padati, izjavio je ministar Slobodan Milosavljević.

- Kretanja na svetskim berzama ukazuju na trend pada cena goriva i u Srbiji, pod uslovom da kurs dinara bude na sadašnjem nivou - rekao je Milosavljević. - U radnoj grupi Vlade Srbije nije postignuta saglasnost o smanjenju akciza na gorivo i to pitanje je u delokrugu Ministarstva finansija.

Bezolovni

U NIS-u kažu da je u poslednje dve godine značajno porasla potražnja bezolovnog goriva u odnosu na benzin sa olovom. I sada je taj odnos 70 prema 30 odsto u korist bezolovnog sa stalnim povećanjem ove razlike.

- Nesumnjiv je ekološki značaj, jer sadržaj olova u motornom benzinu MB 95, koji se više neće proizvoditi je 400 miligrama u litru, što je 30 puta više od sadržaja olova u bezolovnom motornom benzinu, gde je ograničenje 13 miligrama po litru - objasnili su nam u NIS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik