Zbog svoje visoke cijene i popularnosti, maslinovo ulje često je predmet prijevara. Među najraširenijim oblicima prijevare su miješanje maslinovog ulja s jeftinijim uljima, netočno označavanje izvornosti i krivotvorenje certifikata, upozoravaju iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS).
Patvorenje drugim
uljima jedan je od najraširenijih oblika prijevare. Maslinovo ulje može
se razrijediti ili miješati s jeftinijim uljima, poput suncokretovog,
sojinog ili uljane repice, upozorio je ZPS u priopćenju. Zemlje poput Italije, Grčke i Španjolske poznate su po proizvodnji
visokokvalitetnog maslinovog ulja. Neki proizvođači stoga mogu
prilagoditi podrijetlo ulja kako bi sugerirali priznatije zemljopisno
podrijetlo ili višu kvalitetu proizvoda. Na tržištu postoji i krivotvorenje oznaka ili korištenje lažnih
certifikata. Ovime proizvođači žele proizvod prikazati autentičnijim i
kvalitetnijim nego što on uistinu jest. Pogrešno predstavljanje kvalitete također je čest oblik prijevare.
Neki proizvođači svoje ulje mogu označiti kao ekstra djevičansko, iako
ono ne zadovoljava tražene standarde kvalitete, napisali su u udruzi. Proizvođači također mogu miješati ekstra djevičansko maslinovo ulje s
maslinovim uljima niže kvalitete kako bi poboljšali okus i aromu. Istodobno, ZPS je istaknuo nalaze Uprave za sigurnost hrane,
veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije da na slovenskom
tržištu postoji velik udio neusklađenosti, posebice na području
kvalitete. i označavanje maslinovog ulja. Najčešće se djevičansko
maslinovo ulje prodaje pod nazivom ekstra djevičansko. “U navedenom slučaju nije nužno riječ o prijevari, jer se kvaliteta
maslinovog ulja može promijeniti i nakon punjenja u boce, a teško je
dokazati namjernost obmane”, objasnili su. Kvaliteta maslinovog ulja može biti ugrožena i neadekvatnim uvjetima
skladištenja i transporta. Lažne radnje također mogu uključivati svjesno
izlaganje ulja svjetlu, toplini ili kisiku, što može pogoršati njegovu
kvalitetu. Unatoč tome, ulje se na tržištu prodaje kao da je još uvijek
kvalitetno, ističu. Kako objašnjavaju u ZPS-u, kvalitetno maslinovo ulje ima voćni,
gorkasti i pikantni miris. Svako otkrivanje pljesnivog, kiselog,
metalnog ili sijena ukazuje na grešku. Boja ulja je obično različitih nijansi, od zelene do zeleno-žute.
Smeđe nijanse koje mogu ukazivati na oksidaciju su nepoželjne. To možete
provjeriti tako da na bijeli tanjur stavite nekoliko kapi maslinovog
ulja, pogledate ga na dobrom svjetlu, pomirišete i probate, savjetuju iz
ZPS-a. ZPS od prošle godine sudjeluje u europskom projektu Watson kojim će
se do 2026. godine nastojati osigurati izvornost i sljedivost različitih
skupina hrane, uključujući i ekstra djevičansko maslinovo ulje s ciljem
sprječavanja prijevara s hranom, pojasnili su.