Neophodne bolje saobraćajne veze u regionu

Bez autora
Mar 06 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarala je sa ambasadorom Slovenije u Srbiji o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, naročito u sektoru saobraćaja. Na sastanku je postignuta saglasnost o tome da postoji prostor da se dobri bilateralni odnosi Srbije i Slovenije dodatno unaprede, posebno u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Mihajlović je upoznala Gaspariča sa prioritetima Srbije u sferi infrastrukture, istakavši da ukupna vrednost projekata koji se trenutno realizuju u putnoj i železničkoj infrastrukturi iznosi 4,5 milijardi evra. Ona je prenela zahvalnost ambasadoru Slovenije na pružanju pomoći u procesu evropskih integracija, s obzirom na to da su slovenački stručnjaci odigrali važnu ulogu u prenošenju iskustava u pregovorima sa EU.

Neophodne bolje saobraćajne veze u regionuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Slovenije u Srbiji Vladimirom Gasparičem o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, naročito u sektoru saobraćaja.

Na sastanku je postignuta saglasnost o tome da postoji prostor da se dobri bilateralni odnosi Srbije i Slovenije dodatno unaprede, posebno u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je upoznala Gaspariča sa prioritetima Srbije u sferi infrastrukture, istakavši da ukupna vrednost projekata koji se trenutno realizuju u putnoj i železničkoj infrastrukturi iznosi 4,5 milijardi evra.

Ona je prenela zahvalnost ambasadoru Slovenije na pružanju pomoći u procesu evropskih integracija, s obzirom na to da su slovenački stručnjaci odigrali važnu ulogu u prenošenju iskustava u pregovorima sa EU.

Mihajlović i Gasparič su konstatovali da postoji potreba za zajedničkim inicijativama za bolje povezivanje zemalja regiona u železničkom transportu.

U tom cilju, ministri saobraćaja Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bugarske potpisali su prošle godine Pismo o namerama, koje predviđa razvoj Alpsko-zapadnobalkanskog železničkog teretnog koridora, koji bi povezao železnice ovih zemalja na ruti koja odgovara putnom Koridoru 10.

Gasparič je naglasio da je Srbija za Sloveniju veoma važna destinacija sa kojom želi da razvija još bolje, pre svega, ekonomske odnose, i dodao da poslednjih meseci na značaju dobija i saradnja na rešavanju migrantske krize.

Na sastanku je bilo reči i o planovima za uvođenje direktnog leta za SAD, gde postoji interesovanje slovenačke strane za saradnju u toj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik