Putarina skuplja i do dvije marke

Bez autora
Feb 25 2016

Putarina na autoputu od Banjaluke do Gradiške poskupjeće za iznos PDV-a, odnosno od 0,50 do dvije marke u zavisnosti od kategorije vozila. Ovo je navedeno u izmjeni Uredbe o visini putarine koja će danas biti razmatrana na sjednici Vlade RS. U ovom dokumentu navedeno je da će vozači putničkih automobila ubuduće, umjesto dvije marke, izdvajati 2,5 KM za putarinu. Ista situacija je i sa vozačima motocikala, tricikala i četvorocikala. Vozači kombija i automobila sa prikolicom, koji su do sada za prolazak ispod rampe na naplatnim kućicama u Jakupovcima izdvajali četiri marke, ubuduće će morati da izdvajaju marku više. Ista situacija je i sa vozačima autobusa, te kombija sa prikolicom.

Povećana cijena putarina na autoputu Bosanska Gradiška - Banja LukaPutarina na autoputu od Banjaluke do Gradiške poskupjeće za iznos PDV-a, odnosno od 0,50 do dvije marke u zavisnosti od kategorije vozila. Ovo je navedeno u izmjeni Uredbe o visini putarine koja će danas biti razmatrana na sjednici Vlade RS.

U ovom dokumentu, koji je sačinilo Ministarstvo saobraćaja i veza RS na inicijativu preduzeća "Autoputevi RS", navedeno je da će vozači putničkih automobila ubuduće, umjesto dvije marke, izdvajati 2,5 KM za putarinu. Ista situacija je i sa vozačima motocikala, tricikala i četvorocikala.

Vozači kombija i automobila sa prikolicom, koji su do sada za prolazak ispod rampe na naplatnim kućicama u Jakupovcima izdvajali četiri marke, ubuduće će morati da izdvajaju marku više. Ista situacija je i sa vozačima autobusa, te kombija sa prikolicom.

Najvećim poskupljenjem u iznosu od dvije marke obuhvaćeni su vozači kamiona, koji će umjesto deset maraka za putarinu morati da izdvajaju 12 maraka.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić rekao je da su pokrenuli inicijativu za poskupljenje putarine jer su smatrali da na sadašnju cijenu putarine treba dodati PDV.

- Radi se o korekciji cijena za iznos PDV-a koji do sada nije bio uključen u ukupan iznos - kazao je Topić.

Podsjetio je da je naplata putarine počela 16. marta prošle godine, te da su prvobitne cijene formirane prema tadašnjim studijama i da nisu uključivale PDV jer "Autoputevi" tada nisu bili u PDV sistemu.

Topić je istakao da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, kada je počela naplata putarine, procijenila da je došlo do konkurencije u BiH jer su u FBiH plaćali PDV.

- Zbog toga smo morali da platimo PDV, a odluka je stupila na snagu već 1. aprila. Nismo htjeli odmah da korigujemo cijenu, a nakon godinu predložili smo da se to učini za iznos PDV-a, uz blago zaokruživanje zbog lakšeg baratanja sitnim novcem i vraćanjem kusura - rekao je Topić.

Prihodi

Dušan Topić je rekao da će, prema procjenama, od naplate putarine za godinu prikupiti četiri miliona KM.

- Prihodi od putarine za devet mjeseci iznose oko tri miliona KM - rekao je Topić i dodao da ukoliko bude  usvojena odluka o povećanju cijene putarine, na godišnjem nivou od putarine biće "ubrano" oko 4,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik