Restrukturiranje železnice uz podršku MMF-a

Bez autora
Feb 24 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarala je sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda o restrukturiranju "Železnica Srbije" i kapitalnim infrastrukturnim projektima. Na sastanku sa delegacijom ove finansijske institucije bilo je reči i o reformama katastra i trenutnom statusu projekta rehabilitacije puteva u našoj zemlji. Ona je istakla da je Srbija krenula u reforme sa MMF-om kako bi dobila efikasne železnice, pre svega investiranjem u infrastrukturu i povećanjem efikasnosti. Prema njenim rečima, reforme ovog sistema su na dobrom putu nakon podele preduzeća, otvoreno je tržište za kargo prevoz, tako da ovo preduzeće sada posluje bez subvencija. Takođe, kako je dodala, po prvi put je napravljen popis imovine železnica, a sledeći korak je smanjenje broja zaposlenih u sva četiri preduzeća "Železnica Srbije", za šta su usvojene sistematizacije.

Restrukturiranje železnice uz podršku MMF-aPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o restrukturiranju "Železnica Srbije" i kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Na sastanku sa delegacijom ove finansijske institucije, koju predvodi Džejms Ruf, bilo je reči i o reformama katastra i trenutnom statusu projekta rehabilitacije puteva u našoj zemlji.

Mihajlović je u obraćanju novinarima po završetku susreta istakla da je Srbija krenula u reforme sa MMF-om kako bi dobila efikasne železnice, pre svega investiranjem u infrastrukturu i povećanjem efikasnosti.

Prema njenim rečima, reforme ovog sistema su na dobrom putu nakon podele preduzeća, otvoreno je tržište za kargo prevoz, tako da ovo preduzeće sada posluje bez subvencija.

Takođe, kako je dodala, po prvi put je napravljen popis imovine železnica, a sledeći korak je smanjenje broja zaposlenih u sva četiri preduzeća "Železnica Srbije", za šta su usvojene sistematizacije.

Mihajlović je istakla i da je plaćanje računa za struju postalo redovnije, što se ranije zameralo "Železnicama Srbije", dok će se neka od zaostalih dugovanja ovog preduzeća namiriti prodajom viška njegove imovine

Ona je delegaciju MMF-a informisala o tome da je prodaja karata u železnici od početka reformi porasla 15 odsto, ističući da se traži model kako će se u dogovoru sa lokalnim samoupravama finansirati linije koje nisu isplative.

Prema njenim rečima, reforme teku po planu i sve što je dogovoreno do sada je i urađeno.

Misija MMF-a interesovala se o projektu modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, o tome kakve su šanse Srbije za izvoz robe prugom, ali i o planovima za izgradnju autoputa Niš–Merdare.

O pomenutom autoputu je bilo reči na Investicionom samitu zapadnog Balkana, koji je nedavno održan u Londonu, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik