Za šest velikih luka 306 milijuna kuna

Bez autora
Sep 05 2017

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od početka godine pa do polovine kolovoza na međunarodnim linijama prevezeno je 19.803 vozila, što je čak 35,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Na linijama koje povezuju RH s inozemstvom prevezeno je 81.977 putnika, što je 21,6 posto više. I u domaćem pomorskom prometu brojke su dobre - uključujući i brzobrodske linije, prevezeno je 6.687.267 putnika, 10% više u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatska je pritom podijeljena na tri plovna područja: na riječkom rast je bio 11,2%, na splitskom 9,5%, a zadarskom 7,2 posto. A u šest luka koje služe međunarodnom prometu i od osobitog su gospodarskog interesa za RH, Ministarstvo je ove je godine iz državnog proračuna za provedbu započetih projekata osiguralo 306 milijuna kuna.

Za šest velikih luka 306 milijuna kunaPrema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), od početka godine pa do polovine kolovoza na međunarodnim linijama prevezeno je 19.803 vozila, što je čak 35,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Na linijama koje povezuju RH s inozemstvom prevezeno je 81.977 putnika, što je 21,6 posto više.

Rast prometa

I u domaćem pomorskom prometu brojke su dobre - uključujući i brzobrodske linije, prevezeno je 6.687.267 putnika, 10% više u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatska je pritom podijeljena na tri plovna područja: na riječkom rast je bio 11,2%, na splitskom 9,5%, a zadarskom 7,2 posto.

A u šest luka koje služe međunarodnom prometu (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i od osobitog su gospodarskog interesa za RH, Ministarstvo je ove je godine iz državnog proračuna za provedbu započetih projekata osiguralo 306 milijuna kuna.

Nadalje, u morske luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja Ministarstvo je uložilo 53,5 milijuna kuna. Kako doznajemo u Ministarstvu, taj je iznos dodijeljen za 20 projekata u sedam županija, a njima se sufinancira osnovna lučka infrastruktura u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. U razdoblju od 2003. do 2016. u te je luke uloženo 367 milijuna kuna.

Pogurat će i ribarstvo

Ovog je ljeta potpisano i šest ugovora i sporazuma u vrijednosti sedam milijuna kuna, kojima Ministarstvo sufinancira izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju infrastrukture u dijelu luka namijenjen prihvatu ribarskih brodova, a kojima će se lučkim upravama omogućiti prijava projekata za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020.

Novac je bio nužan jer u većini postojećih luka trenutno nisu adekvatno riješena iskrcajna mjesta pa ribari koriste lučko područje u operativnom dijelu luka otvorenih za javni promet.

Ministarstvo je dosad dodijelilo 36,6 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje ribarske infrastrukture u lukama Kali, Klenovica, Sumartin, Novalja, Pula, Vela Luka, Tribunj, Butina-Murter, Vira i Rogoznica, a sa sporazumima i ugovorima potpisanim u Zadru za luke Vela Lamjana, Gaženica, Brižine, Peleš, Novalja i Sustjepan, do sada je u sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova uloženo 43,5 milijuna kuna.

U narednim mjesecima objavit će se i EU natječaj za financiranje izgradnje infrastrukture u lukama od županijskog i lokalnog značaja, vrijedan 150 milijuna kuna, kojim će se dodijeliti novac za 14 projekata u sedam obalno-otočnih županija. Riječ je o ulaganjima koja će povećati dostupnost naseljenih otoka, poboljšati uslugu prijevoza prema otocima i s otoka tijekom cijele godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik