Željeznice RS ostale bez ISO certifikata

Bez autora
Sep 07 2017

Preduzeće Željeznice Republike Srpske ostalo je bez ISO standarda 9001. Iz Ministarstva saobraćaja Republike Srspske poručuju da radna mjesta nisu ugrožena i da radionice nastavljaju da rade. Bojimo se da će radionice biti zatvorene, a radna mjesta ugrožena, kažu u sindikatu Željeznica. Muči ih kakav kvalitet, bez certifikata ISO 9001, mogu garantovati. Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti Željeznica Srpske, u nevjerici je zbog toga što te izuzetno opremljene radionice i osposobljeni radnici ne bi mogli da obavljaju poslove i za treća lica, a mogli bi da popravljaju i druga prevozna sredstva.

Željeznice RS ostale bez ISO certifikataPreduzeće Željeznice Republike Srpske ostalo je bez ISO standarda 9001. Iz Ministarstva saobraćaja Republike Srspske poručuju da radna mjesta nisu ugrožena i da radionice nastavljaju da rade, izvještava RTRS.

- Bojimo se da će radionice biti zatvorene, a radna mjesta ugrožena, kažu u sindikatu Željeznica. Muči ih kakav kvalitet, bez certifikata ISO 9001, mogu garantovati.

Boris Šukalo, potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti Željeznica Srpske, u nevjerici je zbog toga što te izuzetno opremljene radionice i osposobljeni radnici ne bi mogli da obavljaju poslove i za treća lica, a mogli bi da popravljaju i druga prevozna sredstva.

U Ministarstvu tvrde da ISO standard nema nikakve veze sa radom radionica, kako su objavili pojedini mediji. Da se ISO certifikacija ne obnavlja odlučila je Uprava, zbog situacije u preduzeću, kaže ministar. Certifikacija koja se odnosi na proizvodnju nije upitna.

- Certifikaciju za tu proizvodnju u radionicama daju Ministarstvo saobraćaja i veza i Regulatorni odbor nadležan za željeznice. To nema nikakve veze sa ISO 9001 - poručio je ministar.

Trninić kaže da plasiranje dezinformacija ima političku pozadinu. Podsjeća da su Željeznice u fazi restrukturiranja, ali da će obaveze prema radnicima biti izmirene.

- Uz pomoć Svjetske banke biće izmirene sve obaveze za protekli period – i topli obrok, i prevoz. Željeznice idu u dobrom pravcu, samo u posljednjih godinu dana smanjen je broj zaposlenih za 270 - kaže ministar.
Zahtjev Uprave Željeznica za povećanje plata rukovodiocima, Vlada nije prihvatila. Međutim, u sindikatu tvrde da postoje novi zahtjevi.

- Uprava je pokušala prije neki dan da u kolektivni ugovor sa tri reprezentativna sindikata ukalkuliše sebe, odnosno povećanja, a na uštrb radnika - kaže Šukalo.

Dok iz sindikata za ponedjeljak najavljuju još jedan štrajk glađu, ministar apeluje na radnike da ne nasjedaju na pozive onih, koji Željeznicama "ne žele dobro".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik