Građani Valjeva najpovoljnije u Srbiji plaćaju sveže meso. Kilogram šnicli ovde košta 337 dinara, za trećinu manje nego u Užicu, gde za istu količinu ove namirnice valja izdvojiti čak 475 dinara! Cene hrane širom Srbije znatno se razlikuju. U pojedinim delovima zemlje rasponi cena namirnica, posebno svežeg mesa i mlečnih prerađevina, razlikuju se, ne samo od mesta do mesta, nego i od radnje do radnje i po nekoliko stotina dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, teleće meso u Srbiji najskuplje je u Sremskoj Mitrovici i Pančevu, gde košta 795 dinara, dok je cena u Vranju istovremeno 467 dinara za kilogram. Istovremeno, junetina je najjeftinija u Smederevu, gde je 355, a najskuplja u Subotici sa 479 dinara za kilogram. Najpovoljnije pileće meso plaćaju žitelji Kraljeva 189, a najskuplje Valjevčani 263 dinara.
Građani Valjeva najpovoljnije u Srbiji plaćaju sveže meso. Kilogram šnicli ovde košta 337 dinara, za trećinu manje nego u Užicu, gde za istu količinu ove namirnice valja izdvojiti čak 475 dinara!
Cene hrane širom Srbije znatno se razlikuju. U pojedinim delovima zemlje rasponi cena namirnica, posebno svežeg mesa i mlečnih prerađevina, razlikuju se, ne samo od mesta do mesta, nego i od radnje do radnje i po nekoliko stotina dinara.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, teleće meso u Srbiji najskuplje je u Sremskoj Mitrovici i Pančevu, gde košta 795 dinara, dok je cena u Vranju istovremeno 467 dinara za kilogram.
Istovremeno, junetina je najjeftinija u Smederevu, gde je 355, a najskuplja u Subotici sa 479 dinara za kilogram. Najpovoljnije pileće meso plaćaju žitelji Kraljeva 189, a najskuplje Valjevčani 263 dinara.
Momir Jovanović, predsednik Grupacije klanične industrije pri PKS, kaže da u maloprodaji vlada šarenilo cena, a imajući u vidu kupovnu moć građana, tražnja za tom namirnicom još uvek je dobra.
- Na domaćem tržištu trenutno postoji čak i blagi višak, jer je zbog smanjene kupovne moći stanovništva manja i tražnja za mesom - rekao je Jovanović.
Ipak, i pored trenutno zadovoljavajuće situacije na tržištu mesa u pogledu snabdevenosti i ponude, u neko dogledno vreme svakako se može očekivati smanjena ponuda, kako zbog nepostojanja motiva za tov stoke, a naročito svinja, tako i zbog ciklusa u proizvodnji.
Jer, dodaje Jovanović, ako se uzme u obzir cena kukuruza i ostalih komponenti za ishranu stoke i cene tovljenika, onda sigurno nema velikog motiva za tov ni svinja, ni druge stoke. To je posebno slučaj u svinjarstvu, gde je trenutno cena praseta i tovljenika izjednačena - iznosi od 130 do 150 dinara po kilogramu.
Raznolike su cene i na zelenim tržnicama. Krompir u Leskovcu košta na primer 30, u Nišu je 35, a u Beogradu prosečnih 50 dinara. Za kajmak u Zrenjaninu treba platiti čak 800 dinara, a u Kraljevu je upola jeftiniji i iznosi 400, dok u Vranju i Negotinu staje 700 dinara.