Četvrtina javnih nabavki bez javnog poziva

Bez autora
Apr 13 2010

U Srbiji je u prvih šest meseci 2009. godine, od kada je počela primena novog zakona o javnim nabavkama, oko 25 odsto javnih nabavki, u vrednosti oko milijardu evra, sprovedeno direktnim pregovaranjem, bez objavljivanja javnog poziva. Od početka primene novog zakona, procenat sprovođenja postupka javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, bez prethodnog objavljivanja javnog poziva, ostao je neporomenjen u odnosu na period pre njegovog usvajanja. Cilj donošenja novog zakona upravo je bio da postupak javnih nabavki u Srbiji bude transparentniji i efikasniji. Oblast javnih nabavki u Srbiji prvi put 2002. godine regulisana je Zakonom o javnim nabavkama i je trenutno kod nas na snazi zakon iz decembra 2008. godine, koji je doprineo većem usaglašavanju domaćih sa propisima Evropske unije u toj oblasti.

Četvrtina javnih nabavki bez javnog pozivaU Srbiji je u prvih šest meseci 2009. godine, od kada je počela primena novog zakona o javnim nabavkama, oko 25 odsto javnih nabavki, u vrednosti oko milijardu evra, sprovedeno direktnim pregovaranjem, bez objavljivanja javnog poziva, izjavio je danas advokat ortačko advokatskog društva "Janković, Popović i Mitić" Dušan Đorđević.

On je na konferenciji za novinare na temu Zakona o javnim nabavkama, koja je održana u organizaciji tog advokatskog društva, ukazao da je od početka primene novog zakona, procenat sprovođenja postupka javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, bez prethodnog objavljivanja javnog poziva, ostao neporomenjen u odnosu na period pre njegovog  usvajanja.

Đorđević je ukazao da je cilj donošenja novog zakona upravo bio da postupak javnih nabavki u Srbiji bude transparentniji i efikasniji.

Da li postoji spremnost?

On je podsetio da je oblast javnih nabavki u Srbiji prvi put 2002. godine regulisana Zakonom o javnim nabavkama i dodao da je trenutno kod nas na snazi zakon iz decembra 2008. godine, koji je doprineo većem usaglašavanju domaćih sa propisima Evropske unije u toj oblasti.

"I pored postojanja ovakvog pravnog okvira, pitanje je da li kod naručilaca u našoj zemlji postoji spremnost za primenu postupka koji garantuje transparentnost, s obzirom da učešće pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja javnog poziva iznosi 25 odsto u ukupnom broju sprovedenih nabavki", rekao je Đorđević.

Optimizovano nabavljanje


Partner u tom advokatskom društvu Julijana Jevtić objasnila je da je pribavljanje dobara i usluga naručiocima neophodno radi ostvarenja javnog interesa i zadataka zbog kojih su ti subjekti osnovani i dodala da se te nabavke, direktno ili indirektno, vrše iz budžeta republike, pokrajine ili lokalne samouprave.

Zbog toga je, kako je dodala, neophodno da nabavljanje tih dobara bude optimizovano, a potrebno je povesti računa i o efektima koji javne nabavke imaju na opštu konkurentnost privrede, s obzirom na to da je veliko učešće javnih nabavki u celokupnoj potražnji na tržištu.

Ušteda od 400 miliona evra

Na konferenciji je istaknuto da, prema podacima Ministarstva finansija, u Srbiji postoji 12 hiljada naručilaca i oko 80 hiljada ponuđača, koji godišnje zaključe oko 250 hiljada ugovora o javnim nabavkama u vrednosti od oko četiri milijarde evra i da je primena novog zakona donela državi uštede od oko 400 miliona evra.  

Predstavnik advokatske kancelarije CHSH iz Mađarske Orsolija Hajos rekla je da u Mađarskoj postaje sve izraženiji princip transparentnosti, efikasnosti i konkurentnosti u postupku javnih nabavki.  

Prenoseći iskustva te zemlje u reformi zakonodavstva koje se odnosi na javne nabavke, ona je naglasila da je ranija praksa u Madajrskoj bila da se ti principi primenjuju krajnje formalistički, ali da pod uticajem prakse EU oni počinju da se primenjuju i suštinski, što bitno utiče na postupke javnih nabavki.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik