Domaća jaja sve skuplja, šta nas čeka do Uskrsa?

Bez autora
Mar 10 2025

Cena jaja u Sjedinjenim Državama neprekidno raste, te kajgana od 10 jaja u nekim državama može koštati čak 10 dolara (oko 1100 dinara).

U Srbiji cena za 10 organskih jaja doseže do 600 dinara, a dodatni troškovi sertifikacije organskih proizvoda koji iznose 800 evra godišnje, značajno utiču na krajnju cenu ovih proizvoda. Potrošači se dovijaju raznim načinima kako bi zaobišli visoke cene, uključujući iznajmljivanje kokoški. Stručnjaci ističu da su jaja izvanredan izvor nutrijenata, a organska jaja su skuplja zbog slobodnog uzgoja koka nosilja. Razlika u kvalitetu jaja zavisi od načina uzgoja, ali svako jaje koje nije pokvareno je dobro jaje.

Profesor dr Miladin Ševarlić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i poljoprivredni analitičar Uroš Davidović, veterinar, govorili su o odnosu cene i kvaliteta jaja koja se nalaze na našem tržištu.

- Za one koji žele stabilan izvor snabdevanja organskim ili ekološkim jajima, bez sertifikata za organsku proizvodnju, važno je znati da se sertifikacija dvaput godišnje dodatno plaća. Sertifikacija organskih jaja košta 800 evra godišnje, odnosno 400 evra po sertifikaciji, što značajno utiče na krajnju cenu ovih proizvoda. Kada govorimo o ceni jaja, ovi troškovi igraju ključnu ulogu u formiranju cene na tržištu - kaže profesor dr Miladin Ševarlić.

S obzirom na to da je cena domaćih jaja oko 40 dinara, postavlja se pitanje da li je isplativije iznajmiti kokošku. Prema rečima stručnjaka, jeste, ali ukoliko imate svoj restoran.

Kakva jaja mi jedemo?

- Mi jedemo odlična jaja, ona su najsavršenija hrana. Svi vitamini, sve ono što je potrebno od proteina, masti, holesterola, ma šta god hoćete, ali sve se nalazi u jajetu. I jaje je potpuna hrana. Tako da mi, u principu, što kaže narod, poslednje se jaje ni caru ne daje - kaže Davidović.

Kako da razlikujemo organska jaja od neorganskih?

Cena organskih jaja je oko 60 dinara, međutim, ima i onih koji su 23, ali je pitanje da li postoji razlika u kvalitetu?

- Razlika je u načinu uzgoja. Organska proizvodnja podrazumeva da je slobodan uzgoj koka nosilja i takva jaja uglavnom su obeležena nulom - kaže profesor.

Kako objašnjavaju stručnjaci organski uzgoj podrazumeva da je koka bila u slobodnom sistemu, da je jela organsku hranu i da je kljucala po dvorištu.

- Nema loših jaja, ima samo loših probirača jaja. Sve zavisi od kupovne moći! Ako jaje nije pokvareno, onda je dobro. Oni koji su platežno sposobni, uvek će biti orijentisani na kvalitetnija jaja, nije bez razloga razlika u ceni - kaže Davidović.

U suštini, ističu stručnjaci, svako je jaje dobro koje nije pokvareno!

Međutim, zbog specifičnog načina proizvodnje, profesor dr Miladin Ševarlić ističe

- Ako je 30 dinara industrijsko jaje u maloprodaji, domaće jaje treba bar 40 dinara, a njegova realna cena je 60 - kaže profesor za "Blic dan".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik