Domaće marke sve prisutnije na policama prodavnica

Bez autora
Sep 17 2024

Rastuća sila i snaga maloprodaje – tako se danas na velikim evropskim tržištima nazivaju privatne ili trgovačke robne marke kojih je sve više na policama.

Proizvodi koji polako preuzimaju mesta nacionalnih brendova i na našem tržištu su vrlo prisutni. Prema poslednjim podacima, čine više od 40 odsto ukupnog asortimana u domaćoj trgovini. Kupci ih radije biraju zbog cena koje su po pravilu niže, a trgovci jer na njima imaju više marže i velike zarade, budući da su troškovi na tim proizvodima neuporedivo manji nego u slučaju premijum robe.

Ranijih godina cene trgovačkih marki su bile niže za trećinu u odnosu na robne marke, a sada su se poprilično približile brendovima. Proizvodi privatne robne marke su artikli pod imenom brenda trgovinskog lanca koji je po pravilu jeftiniji od proizvoda drugih proizvođača iz iste robne grupe.

Kako objašnjavaju trgovci, cilj razvoja ovih proizvoda je dostupnost većem broju kupaca i niža kupovna moć. Ceo trend je nastao u Zapadnoj Evropi pre više od tri decenije kao potreba za uštedom kućnog budžeta prosečnog kupca i mogućnost da veliki trgovinski lanci kontrolišu svoju prodaju i profit. Danas gotovo da nema proizvoda koji nije dobio zamenu za poznate brendove, a najveća potražnja je za uljem, mlečnim proizvodima, mesnim prerađevinama, konzerviranim proizvodima, slatkišima, sokovima, kućnom hemijom... Svi trgovci koji posluju u Srbiji u svom asortimanu imaju na stotine robnih marki koje su jeftinija „kopija” brenda. Razlog je upravo cena koja je i dalje niža zbog manjih troškova koji se ostvaruju tako što mali, a sve češće i veliki proizvođači rade za trgovačke lance i za njih proizvode robu pod imenom trgovačke robne marke.

– S obzirom na to da trgovci brinu o transportu, plasmanu i marketingu, to snižava troškove proizvodnje i osetno smanjuje maloprodajne cene, objašnjava jedan proizvođač. U trgovinskim lancima navode da oni koji jednom kupe proizvod određene privatne robne marke, a zadovoljni su odnosom kvaliteta i cene, nastavljaju da ga kupuju. U većini trgovina koje posluju na našem tržištu kažu da ovi proizvodi čine i do trećine ukupnog asortimana, a zastupljenost na policama raste iz godine u godinu. U najnovijem izveštaju Međunarodnog godišnjaka privatnih robnih marki za prvu polovinu ove godine, podaci pokazuju da je slična situacija i u 17 evropskih zemalja. Ukupan udeo dostigao je 38,6 odsto, što je povećanje za 0,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. U svim zemljama, osim u Švajcarskoj (koja inače ima najviše ovakvih artikala u prodaji), na policama je više ovih proizvoda nego ranije. U poređenju sa globalnim podacima, Evropa i dalje dominira sa 11 zemalja koje imaju više od 30 odsto, a šest država u kojima je procenat privatnih robnih marki u ukupnom asortimanu iznad 40 procenata.

Najveći udeo na evropskim tržištima

Koliko su ovi proizvodi postali popularni među potrošačima pokazuje i podatak da je njihov udeo na najvećim evropskim tržištima – Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj – 40,4 procenta. U Istočnoj Evropi zabeležen je rast udela od 0,6 odsto, a najviše u hrani i proizvodima od papira.

Prema podacima kompanije „Nilsen IQ”, koja je radila ovo istraživanje, na prvom mestu po rastu trgovačke robne marke u odnosu na brendove su kvarljiva i smrznuta hrana, poslastice i grickalice sa prosečnih 47,8 odsto udela, vrednosti od ukupno 260 milijardi evra u 17 posmatranih evropskih zemalja. Ukupna prodaja privatnih robnih maraka u tim zemljama porasla je za 20 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik