Federacija uvodi fiskalne kase

Bez autora
Jul 11 2010

Prvog septembra ove godine započet će dugo najavljivani projekat fiskalizacije Federacije BiH koji realizira federalno Ministarstvo finansija. Na ranije objavljeni tender prijavilo se 10 kompanija, od kojih 9 ispunjavaju formalne uvjete za prodaju fiskalnih kasa. U narednim sedmicama, započet će stručna provjera reprezentativnih uzoraka, nakon čega će biti poznato koje će firme dobiti certifikat za prodaju fiskalnih kasa i ostale pripadajuće opreme. U prvom krugu fiskalizacijom će biti obuhvaćeni veliki trgovački centri i općenito trgovačke radnje, a potom će se ovaj sistem poreske kontrole proširiti na sve druge uslužne radnje, uključujući i privatnu ljekarsku praksu, odvjetnike i notare, taksiste i autoprijevoznike. Fiskalizacija bi se trebala okončati najkasnije do sredine naredne godine.

Federacija uvodi fiskalne kasePrvog septembra ove godine započet će dugo najavljivani projekat fiskalizacije Federacije BiH koji realizira federalno Ministarstvo finansija.

Na ranije objavljeni tender prijavilo se 10 kompanija, od kojih 9 ispunjavaju formalne uvjete za prodaju fiskalnih kasa. U narednim sedmicama, započet će stručna provjera reprezentativnih uzoraka, nakon čega će biti poznato koje će firme dobiti certifikat za prodaju fiskalnih kasa i ostale pripadajuće opreme.

Kako smo doznali, u prvom krugu fiskalizacijom će biti obuhvaćeni veliki trgovački centri i općenito trgovačke radnje, a potom će se ovaj sistem poreske kontrole proširiti na sve druge uslužne radnje, uključujući i privatnu ljekarsku praksu, odvjetnike i notare, taksiste i autoprijevoznike... Fiskalizacija bi se trebala okončati najkasnije do sredine naredne godine.

Fiskalizacija je jedan od najpouzdanijih načina na koji se kontrolira ostvareni promet, bruto i neto prihod, kao i visina poreskih obaveza privrednog subjekta. Od „običnih“ registar-kasa fiskalne kase se razlikuju po tome što je njihova memorija potpuno zaštićena i što nije moguće naknadnim intervencijama „štimati“ podatke kako bi se umanjio promet i poreske obaveze. Pristup softveru i cijeloj „arhivi“ fiskalnih kasa ima isključivo nadležni poreski inspektor i svako neovlašteno otvaranje fiskalne kase zakonski se tretira kao krivično djelo pokušaja poreske utaje. Zakonom je također precizirano da je davalac usluga dužan izdati račun za svaki prodati proizvod ili izvršenu uslugu, ali je i kupac ili primalac usluga jednako tako dužan uzeti račun i čuvati ga do izlaska iz radnje.

Nabavna cijena fiskalne kase u FBiH bit će prilično niska, najmanje 50 posto niža od cijena po kojima su fiskalne kasa prodavane u RS-u, gdje je dugo vremena monopol držala banjalučka Mikroelektronika. Na početku fiskalizacije RS-a, cijene su se kretale u rasponu od 800 do 1.000 KM, a nešto kasnije,a kada se pojavila konkurencija, cijene su pale skoro 40 posto. U Federaciji BiH, gdje će fiskalne kase prodavati najmanje pet, a možda i više certificiranih prodavača, cijene bi se trebale kretati u rasponu od 300 do maksimalno 500 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik