Flaširane vode uvezeno za 34 miliona maraka

Bez autora
Jun 22 2010

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u našu zemlju uvezeno je vode u vrijednosti od 34 miliona KM. Blago je smanjen uvoz stranih voda. To možemo vidjeti po tome što je lani u istom periodu uvezeno vode u vrijednosti od 38,6 miliona KM. No, bez obzira na to, i dalje nepotrebno uvozimo vodu, jer je imamo dovoljno i u BiH. Građani BiH imaju neracionalan pogled na domaće proizvode, jer domaći proizvođači mogu proizvesti vodu vrhunske kvalitete, ali nemaju dovoljno novca da je reklamiraju kao što to rade strani proizvođači. Prodaja flaširane vode u RS na godišnjem nivou bilježila je rast od skoro 20 posto, iako kapaciteti dvije tvornice vode u RS, Vitinke iz Kozluka i Krune iz Mrkonjić-Grada, mogu zadovoljiti godišnje potrebe stanovništva u ovom entitetu. Lani je u RS vrijednost uvezene prirodne i gazirane vode iznosila 33 miliona maraka. Njihova prodaja naročito raste u ljetnim mjesecima, a procjenjuje se da na policama različitih tržnih centara ima više od 100 brendova flaširanih gaziranih i negaziranih voda.

Flaširane vode uvezeno za 34 miliona marakaPrema podacima Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u prva četiri mjeseca ove godine u našu zemlju uvezeno je vode u vrijednosti od 34 miliona KM.

Projekt-menadžer Sektora za makroekonomiju u VTKBiH Igor Gavran kaže za "Avaz" da je blago smanjen uvoz stranih voda.

Neracionalan pogled

- To možemo vidjeti po tome što je lani u istom periodu uvezeno vode u vrijednosti od 38,6 miliona KM. No, bez obzira na to, i dalje nepotrebno uvozimo vodu, jer je imamo dovoljno i u BiH - kaže Gavran.

On ističe da građani BiH imaju neracionalan pogled na domaće proizvode, jer domaći proizvođači mogu proizvesti vodu vrhunske kvalitete, ali nemaju dovoljno novca da je reklamiraju kao što to rade strani proizvođači.

Prodaja flaširane vode u RS na godišnjem nivou bilježila je rast od skoro 20 posto, iako kapaciteti dvije tvornice vode u RS, Vitinke iz Kozluka i Krune iz Mrkonjić-Grada, mogu zadovoljiti godišnje potrebe stanovništva u ovom entitetu. Lani je u RS vrijednost uvezene prirodne i gazirane vode iznosila 33 miliona maraka.

Njihova prodaja naročito raste u ljetnim mjesecima, a procjenjuje se da na policama različitih tržnih centara ima više od 100 brendova flaširanih gaziranih i negaziranih voda.

Potrošačke navike

Trgovci ocjenjuju da su se vremenom promijenile i potrošačke navike te kupci sve više kupuju običnu umjesto gazirane vode.

Godišnji kapacitet vode Kruna je 60 miliona litara i ona se puni s izvorišta Orlov kamen na planini Lisina, dok je u tvornici Vitinka prodaja vode povećana za više od 200 posto i procjenjuje se da godišnje bude prodato deset miliona litara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik