Getro sve povoljniji, mrkva poskupjela čak 37,9%

Bez autora
Jun 23 2010

Ovotjedna analiza cijena donijela nam je ne baš umirujuće podatke. Povrh stalnog poskupljenja pojedinih artikala voća i povrća, najviše nas je zabrinulo opće poskupljenje glatkog brašna, što u nama odmah budi strah od eventualnog budućeg poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda. Ovotjedno veliko iznenađenje je proboj Getroa na 2. mjesto i po najpovoljnijoj jediničnoj košarici, te po indeksu povoljnosti (+11). Ta nas činjenica još više čudi, jer je Getro od prošle godine u vlasništvu Mercatora, a Mercator već mjesecima (usudili bi se reći godinama), drži neslavno posljednje mjesto po iznosu jedinične košarice. Razvidno je dakle, da Mercator u supermarketima Getroa ima sasvim drugačiju poslovnu politiku. Getro je očito zamišljen kao hard diskonter, dok u isto vrijeme Mercator ima renome "elitnog" dućana. Iznenadio nas je pad Plodina na treće mjesto, dok je Kaufland i ovaj tjedan uvjerljivo najpovoljniji. Doduše, ako uzmemo u obzir da se razlika između najnepovoljnije (Mercator) i najpovoljnije (Kaufland) jedinične košarice smanjila s 192,77 kuna na 143,34 kune, dakle za gotovo 50 kuna, možemo se nadati da ljeto polako donosi moguće niveliranje cijena.

Getro sve povoljniji, mrkva poskupjela čak 37,9%Ovotjedna analiza cijena donijela nam je ne baš umirujuće podatke.

Povrh stalnog poskupljenja pojedinih artikala voća i povrća, najviše nas je zabrinulo opće poskupljenje glatkog brašna, što u nama odmah budi strah od eventualnog budućeg poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda. O tome malo kasnije u tekstu...

Ovotjedno veliko iznenađenje je proboj Getroa na 2. mjesto i po najpovoljnijoj jediničnoj košarici, te po indeksu povoljnosti (+11). Ta nas činjenica još više čudi, jer je Getro od prošle godine u vlasništvu Mercatora, a Mercator već mjesecima (usudili bi se reći godinama), drži neslavno posljednje mjesto po iznosu jedinične košarice. Razvidno je dakle, da Mercator u supermarketima Getroa ima sasvim drugačiju poslovnu politiku. Getro je očito zamišljen kao hard diskonter, dok u isto vrijeme Mercator ima renome "elitnog" dućana.

Iznenadio nas je pad Plodina na treće mjesto, dok je Kaufland i ovaj tjedan uvjerljivo najpovoljniji. Doduše, ako uzmemo u obzir da se razlika između najnepovoljnije (Mercator) i najpovoljnije (Kaufland) jedinične košarice smanjila s 192,77 kuna na 143,34 kune, dakle za gotovo 50 kuna, možemo se nadati da ljeto polako donosi moguće niveliranje cijena.
 
Konkretna analiza cijena dala nam je razmišljati. Gore spomenuto, ne baš malo, poskupljenje glatkog brašna od 20,49% u prosjeku, koje smo zabilježili u čak 6 od 8 supermarketa uistinu brine. Ako tome pridodamo zabilježen trend poskupljenja praška za pecivo 'Dolcela' koji je skuplji u 4 od 8 supermarketa, u prosjeku za 3,74%, te vanilin šećera 'Dolcela' koji je skuplji u 5 od 8 supermarketa, u prosjeku za 5,78%, tada se zaista moramo zapitati koliko će nas u budućnosti koštati pekarski proizvodi. Kako stvari sada stoje, barem će vas spravljanje kolača u ovom ljetnom periodu stajati više nego obično.

No, najveće poskupljenje smo i opet zabilježili na odjelu voća i povrća. Naime, mrkva je poskupjela u 4 od 8 supermarketa, u prosjeku za 37,91%. Veće poskupljenje zabilježili smo još na jabukama (5 od 8 supermarketa) u prosjeku za 18,44%, te na bananama (6 od 8 supermarketa) u prosjeku za 11,85%. Svinjski vrat s kostima je ovotjedni artikl s odjela mesa na kojem je zabilježen najveći trend poskupljenja (4 od 8 supermarketa) u prosjeku 7,07%.

Što se tiče trenda pojeftinjenja, ovaj tjedan definitivno pripada tikvicama (8 od 8 supermarketa u prosjeku 31,16%), svježim krastavcima (7 od 8 supermarketa u prosjeku 26,73%) te rajčicama (7 od 8 supermarketa u prosjeku 20,98%). Također primjetno pojeftinjenje zabilježili smo na artiklu jetrena pašteta 'Podravka' koja je jeftinija u 6 od 8 supermarketa u prosjeku za 17,28%.

Što se tiče pojedinačnih poskupljenja nekog od standardnih artikala, najveće u postotku je ovaj tjedan zabilježeno u Konzumu na artiklu bečka juha 'Podravka' koja je skuplja 63,04% u odnosu na prethodno očitanje. Najveće poskupljenje u iznosu zabilježili smo u Billi, gdje su pelene Libero br.5 skuplje za 5,00 kuna. U Billi je također zabilježeno i najveće poskupljenje nekog od nestandardnih artikala, a radi se o mrkvi čiji je kilogram u odnosu na prošlo očitanje skuplji za nevjerojatnih 201,00%. Povratak akcijske cijene junećeg buta u Plodinama uzrokom je najvećeg zabilježenog poskupljenja po iznosu nekog od nestandardnih artikala. Naime, navedeni artikl skuplji je za 10,00 kuna u odnosu na prošlo očitanje.

Promatrajući najveća pojedinačna pojeftinjenja, u Mercatoru smo zabilježili najveća u postotku, kako standardnog tako i nestandardnog artikla. Dakle, jetrena pašteta 'Podravka' jeftinija je za 32,72%,  dok je zubna pasta jeftinija čak 55,74%. Po iznosu najveća pojeftinjenja smo zabilježili u Kauflandu kod pilećeg filea 'Cekin'  (7,91 kuna), te u Intersparu na litri ekstra djevičanskog maslinovog ulja (10,00 kuna).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik