Glavni izvozni partner Italija, glavni uvozni Rusija

Bez autora
Jun 22 2010

Glavni izvozni partner Srbije u prva četiri meseca ove godine bila je Italija, u koju je izvezena roba vredna 325,4 miliona dolara, a glavni uvozni partner Rusija, iz koje je uvezeno robe za 613,4 miliona. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Bosna i Hercegovina sa 324,8 miliona dolara i Nemačka sa 310,5 miliona. Glavni partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 531,1 miliona dolara i Italija sa 456 miliona. Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, a najveći deficit u trgovini sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega nafte i gasa. Više od polovine ukupne razmene ostvareno je sa članicama Evropske unije. Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 368,9 miliona dolara. On je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Glavni izvozni partner Italija, glavni uvozni RusijaGlavni izvozni partner Srbije u prva četiri meseca ove godine bila je Italija, u koju je izvezena roba vredna 325,4 miliona dolara, a glavni uvozni partner Rusija, iz koje je uvezeno robe za 613,4 miliona, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Bosna i Hercegovina sa 324,8 miliona dolara i Nemačka sa 310,5 miliona.

Glavni partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 531,1 miliona dolara i Italija sa 456 miliona.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, a najveći deficit u trgovini sa Ruskom Federacijom, zbog uvoza energenata, pre svega nafte i gasa.

Više od polovine ukupne razmene ostvareno je sa članicama Evropske unije.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 368,9 miliona dolara. On je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

U prva četiri meseca najveće učešće u izvozu imali su gvožđe i čelik - 280 miliona dolara, obojeni metali - 207 miliona, električne mašine i aparati - 152 miliona , žitarice i proizvodi od njih - 139 miliona i povrće i voće - 136 miliona dolara.

Najveće učešće u uvozu imali su prirodni gas - 424 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 393 miliona, električne mašine i aparati - 191 miliona, obojeni metali - 187 miliona i drumska vozila - 167 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik