Grčka ponudila Srbiji korišćenje distributivnog centra

Grčka je kompanijama iz Srbije ponudila korišćenje distributivnog centra za voće, povrće i meso koji se nalazi u Solunu. To je prilika za naše poslovne ljude da u svom komšiluku obezbede kvalitetno tržište. Na taj način omogućilo bi se "povećanje izvoz agrarnih proizvoda na tržište Grčke". O korišćenju distributivnog centra u Solunu razgovaralo se sa ministarkom ekonomije, konkurentnosti i pomorstva Grčke Lukom Kaceli. Konstatovano je da je "robna razmena Srbije i Grčke daleko ispod potencijala naših privreda, želja i mogućnosti ekonomija". Taj distributivni centar za snabdevanje voćem, povrćem i mesom koriste trgovci, hotelska privreda i ugostiteljski objekti severa Grčke. Veličina prostora na kome će srpski proizvodi biti zastupljeni će zavisiti od veličine ponude i zainteresovanosti naših kompanija". Očekuje se da se za iznajmljivanje tog prostora jave svi značajniji domaći trgovci svežim i smrznutim voćem i povrćem.

Grčka ponudila Srbiji korišćenje distributivnog centraGrčka je kompanijama iz Srbije ponudila korišćenje distributivnog centra za voće, povrće i meso koji se nalazi u Solunu, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević.

"To je prilika za naše poslovne ljude da u svom komšiluku obezbede kvalitetno tržište", kazao je ministar agenciji Beta i dodao da bi se na taj način omogućilo "povećanje izvoz agrarnih proizvoda na tržište Grčke".

Milosavljević je nakon povratka iz Grčke, gde je boravio sa srpskom političko-privrednom delegacijom, objasnio da je o korišćenju distributivnog centra u Solunu razgovarao sa ministarkom ekonomije, konkurentnosti i pomorstva Grčke Lukom Kaceli, dodavši da su konstatovali da je "robna razmena Srbije i Grčke daleko ispod potencijala naših privreda, želja i mogućnosti ekonomija".

Distributivni centar

Prema njegovim rečima, taj distributivni centar za snabdevanje voćem, povrćem i mesom koriste trgovci, hotelska privreda i ugostiteljski objekti severa Grčke.

"Veličina prostora na kome će srpski proizvodi biti zastupljeni će zavisiti od veličine ponude i zainteresovanosti naših kompanija", kazao je Milosavljević i dodao da očekuje da se za iznajmljivanje tog prostora jave svi značajniji domaći trgovci svežim i smrznutim voćem i povrćem.

On je naveo da bi srpske kompanije mogle da iznajme prostor za skladištenje nekoliko hiljada tona robe, što bi moglo da pomogne u rešavanju plasmana tržišnih viškova voća u sezoni.

Milosavljević je kazao da zainteresovane kompanije mogu da se jave Ministarstvu i Privrednoj komori Srbije, nakon čega bi u narednih mesec dana anketiranjem bilo utvrđeno kolike su njihove ponude robe i potrebe za skladišnim prostorom, kako bi potom moglo da se razgovara sa Ministarstvom ekonomije Grčke.

Međudržavni nivo

"Voljni smo da napravimo konzorcijum firmi i podignemo čitavu ideju na nivo međudržavnog projekta", rekao je ministar trgovine Srbije.

On je istakao da je "robna razmena između Grčke i Srbije u 2009. bila 366 miliona dolara, sa malo manje od 100 miliona dolara deficita na srpskoj strani".

"To je pad od oko 150 miliona dolara u odnosu na 2008. godinu", rekao je Milosavljević i naveo da je u razgovoru sa grčkim zvaničnicima ocenjeno da "postoji realni potencijel da se ta trgovinska razmena digne do nivoa od čak milijardu dolara godišnje".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik