Inflacija nula, a cene rastu

Bez autora
Jul 01 2010

Cene roba i usluga u Srbiji nisu se, u junu, ni za promil povećale u odnosu na cenovnike koji su važili za maj. Od Nove godine cene roba i usluga povećane su za 5,2 odsto, a što je ispod donje granice godišnjeg procenta inflacije (šest plus-minus dva). Zagledan u novčanik, ali i u sve skromniji sadržaj potrošačke korpe, prosečan građanin teško da može da veruje statistici. Zna, recimo, da mu je, na nedeljnom nivou, odlazak na pijacu skuplji bar po pet odsto. Na mesečnom planu, nabavka svežeg voća i povrća koja je u maju mogla da se izvede za 1.000 dinara, sada zahteva izdvajanje bar 1.200 dinara. Ponajviše je poskupelo voće koje stiže iz inostranstva. Tako su banane, a koje su se tokom maja kupovale po ceni od 70 do 90 dinara, danas po kilogramu i do 160. Limun koji se dugo držao sa cenom 80-100 dinara, trenutno je nemoguće nabaviti bez izdvajanja oko 160 dinara po kilogramu. Ako ovih dana želite da kupite jabuke, iznenadiće vas ponuda. Naime, dok smo ih tokom maja plaćali 35-60 dinara po kilogramu, sada su i do 170 dinara. Ako je sudeći po ceni žitarica na Produktnoj berzi u Novom Sadu, teško da ćemo na jesen jesti hleb i ostale namirnice od raznih vrsta brašna, ali i ulje, po sadašnjim cenama. Jer, već početkom juna beleži se dalji rast cene kukuruza, kao i skok cene zrna soje i sojine sačme.

Inflacija nula, a cene rastuKako nam je saopštila zvanična državna statistika, cene robu i usluga u Srbiji nisu se, u junu, ni za promil povećale u odnosu na cenovnike koji su važili za maj.

Od Nove godine cene roba i usluga povećane su za 5,2 odsto, a što je ispod donje granice godišnjeg procenta inflacije (šest plus-minus dva).

Zagledan u novčanik, ali i u sve skromniji sadržaj potrošačke korpe, prosečan građanin teško da može da veruje statistici. Zna, recimo, da mu je, na nedeljnom nivou, odlazak na pijacu skuplji bar po pet odsto. Na mesečnom planu, nabavka svežeg voća i povrća koja je u maju mogla da se izvede za 1.000 dinara, sada zahteva izdvajanje bar 1.200 dinara.

Ponajviše je poskupelo voće koje stiže iz inostranstva. Tako su banane, a koje su se tokom maja kupovale po ceni od 70 do 90 dinara, danas po kilogramu i do 160. Limun koji se dugo držao sa cenom 80-100 dinara, trenutno je nemoguće nabaviti bez izdvajanja oko 160 dinara po kilogramu. Ako ovih dana želite da kupite jabuke, iznenadiće vas ponuda. Naime, dok smo ih tokom maja plaćali 35-60 dinara po kilogramu, sada su i do 170 dinara.

Ako je sudeći po ceni žitarica na Produktnoj berzi u Novom Sadu, teško da ćemo na jesen jesti hleb i ostale namirnice od raznih vrsta brašna, ali i ulje, po sadašnjim cenama. Jer, već početkom juna beleži se dalji rast cene kukuruza, kao i skok cene zrna soje i sojine sačme. Loše vreme je, naime, uticalo na slabu ponudu prirodno suvog kukuruza, a što je automatski i podiglo cenu ovog artikla na nedeljnom nivou za čak 7,79 odsto.

Pšenica se, na Produktnoj berzi, drži na nivou iz maja, ali kako najavljuju mlinari, na poskupljenje brašna i testenina može se računati po završetku žetve, što znači za nešto više od mesec dana. Slične najave daju i šećerane, a koje računaju da će od septembra, kada počne nova proizvodnja, u cenu šećera morati da se dodatno ukalkuliše i skok cena goriva, koja u ceni šećera učestvuje sa oko 20 odsto, ali i rast evra u odnosu na dinar.

Poskupeo nam je, tokom juna, i taksi prevoz za 12 odsto, a aviokarte u čarter saobraćaju će svakog turistu koji krene ka nekoj od morskih destinacija koštati deset evra više.

Kako je početak leta i vreme za renoviranje stanova, izvesno je da ćete, s obzirom na to da gotovo svi majstori svoje usluge obračunavaju u evrima, iste platiti više nego da ste ovaj posao odradili u maju. Slično je i sa uslugama vodoinstalatera, električara....

Registrovani trgovci, u najvećem broju slučajeva, bar za sada odlučuju da povećane proizvođačke cene dela industrije ne prebacuju na kupce, već su značajno umanjili svoje marže. Nezvanično, najveći deo trgovaca marže je umanjio sa 30 na deset, pa čak i na pet odsto.

Da građani imaju značajno manje novca nego ranije govori i podatak zvanične statistike objavljen u četvrtak da je promet robe u trgovini na malo u maju je bio manji za 3,3 odsto, nego u istom mesecu prošle godine, a čak 7,2 odsto manji nego početkom 2010. godine.

Bela tehnika

Uprkos najavama uvoznika bele tehnike da će, zbog rasta kursa evra, ali i uvedene ekološke takse za koju su trgovci odlučili da je prebace na krajnjeg korisnika, njihovi proizvodi poskupeti više od 20 odsto, iznos po kome ćete platiti novu veš mašinu, televizor ili šporet uglavnom su na nivou s početka godine. Razlog za to je što još uvek nisu, zbog male tražnje potrošene stare zalihe roba koje su uglavnom nabavljene uz obračun kursa oko 90 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik