Jeftinije nego u EU

Bez autora
Jul 04 2010

Hljeb i žitarice u Crnoj Gori jeftiniji su nego u Evropskoj uniji, a ispod evropskog prosjeka su i cijene mesa, mlijeka i jaja. Prema evropskim statističarima, cijene hljeba i žitarica u Crnoj Gori iznose 69 odsto prosječnih u EU, mesa 76 odsto, a mlijeka, sira i jaja 82 odsto. Međutim, crnogorski bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen prema standardu kupovne moći, prema ranije objavljenim podacima Eurostata, prošle godine iznosio je svega 43 odsto prosjeka u EU. Od zemalja u regionu, hljeb je najskuplji u Hrvatskoj i njegova cijena je 99 odsto prosjeka u EU, dok je najjeftiniji u Makedoniji, 48 odsto evropskog prosjeka. U Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini je 61, 62, odnosno 68 odsto prosječne u zajednici evropskih država. Najskuplji je hljeb u Danskoj i Norveškoj, i iznosi 146, odnosno 145 odsto prosječnih u EU. Nakon njih slijede Švajcarska sa 38 odsto iznad prosjeka u EU, i Irska i Island sa 32, odnosno 29 odsto iznad prosječnih evropskih.

Jeftinije nego u EUHljeb i žitarice u Crnoj Gori jeftiniji su nego u Evropskoj uniji, pokazali su novi podaci Eurostata, a ispod evropskog prosjeka su i cijene mesa, mlijeka i jaja.

Prema evropskim statističarima, cijene hljeba i žitarica u Crnoj Gori iznose 69 odsto prosječnih u EU, mesa 76 odsto, a mlijeka, sira i jaja 82 odsto.

Međutim, crnogorski bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen prema standardu kupovne moći, prema ranije objavljenim podacima Eurostata, prošle godine iznosio je svega 43 odsto prosjeka u EU.

Od zemalja u regionu, hljeb je najskuplji u Hrvatskoj i njegova cijena je 99 odsto prosjeka u EU, dok je najjeftiniji u Makedoniji, 48 odsto evropskog prosjeka.

U Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini je 61, 62, odnosno 68 odsto prosječne u zajednici evropskih država.

Najskuplji je hljeb u Danskoj i Norveškoj, i iznosi 146, odnosno 145 odsto prosječnih u EU.

Nakon njih slijede Švajcarska sa 38 odsto iznad prosjeka u EU, i Irska i Island sa 32, odnosno 29 odsto iznad prosječnih evropskih.

Hljeb je u EU najjeftiniji u Bugarskoj, 52 odsto od prosječnih cijena, zatim u Poljskoj 58 odsto i Rumuniji 61 odsto.

Hrvatska ima i najskuplje meso u regionu, a njegova cijena je 87 odsto evropskog prosjeka. Cijene mesa u BiH iznose 77 prosječnih u EU, dok u Srbiji u Albaniji one iznose 66, odnosno 64 odsto.

Meso je najjeftinije u Makedoniji, a cijene iznose 51 odsto prosječnih u EU.

Najskuplje je u Švajcarskoj, čak 197 odsto prosjeka u EU, a slijede Norveška sa 162 odsto i Danska i Austrija sa 131, odnosno 128 odsto.

Građani Poljske, Rumunije i Bugarske imaju mogućnost da kupe meso po najnižim cijenama, od 56,58, odnosno 59 odsto prosjeka u EU.

Cijene mlijeka, sira i jaja u BiH, Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj iznose 79 odsto, 81, 90, odnosno 96 odsto prosjeka u EU. Najviše cijene tih proizvoda od evropskih zemalja ima Norveška, gdje one iznose 169 odsto prosječnih u EU.

Iznad evropskog prosjeka, 37 odsto imaju Kipar i Irska.

Iste cijene tih artikala kao one u EU imaju Austrija i Turska.

Mlijeko, sir i jaja najjeftiniji su u Makedoniji, gdje iznose 60 odsto prosječnih u EU, i u Poljskoj, 63 odsto prosjeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik