Kredit od 6,5 miliona eura za proširenje domaćeg lanca tržnih centara "Bingo"

Bez autora
Jun 27 2010

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje kredit od 6,5 miliona eura Bingu, jednom od vodećih lanaca tržnih centara u BiH, za podršku proširenju njegove regionalne maloprodajne mreže u nove gradove. Bingo je drugi po veličini maloprodajni lanac u BiH, koji ima 34 supermarketa i 16 hipermarketa, sa ukupnom prodajnom površinom od preko 90,000 m2. Iako je maloprodajno tržište u BiH u posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, ovaj sektor još nije dostigao evropske standarde po pitanju prodajnog prostora i postojanja tržnih centara različitih veličina. Kredit EBRD-a će podržati strategiju Binga da proširi lanac supermarketa i razvije mrežu u cijeloj BiH. Ovaj projekt će klijentima u manjim gradovima omogućiti bolji izbor proizvoda po konkurentnim cijenama i bolji kvalitet usluga, te na taj način doprinijeti razvoju maloprodajnog sektora u BiH...

Kredit od 6,5 miliona eura za proširenje domaćeg lanca tržnih centara Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje kredit od 6,5 miliona eura Bingu, jednom od vodećih lanaca tržnih centara u BiH, za podršku proširenju njegove regionalne maloprodajne mreže u nove gradove, saopćila je ova banka.
       
"Bingo je drugi po veličini maloprodajni lanac u BiH, koji ima 34 supermarketa i 16 hipermarketa, sa ukupnom prodajnom površinom od preko 90,000 m2. Iako je maloprodajno tržište u BiH u posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, ovaj sektor još nije dostigao evropske standarde po pitanju prodajnog prostora i postojanja tržnih centara različitih veličina", kaže se u saopćenju.
       
Dalje se ističe da će kredit EBRD-a podržati strategiju Binga da proširi lanac supermarketa i razvije mrežu u cijeloj BiH.
       
Ovaj projekt će klijentima u manjim gradovima omogućiti bolji izbor proizvoda po konkurentnim cijenama i bolji kvalitet usluga, te na taj način doprinijeti razvoju maloprodajnog sektora u BiH.
       
“Razvoj hipermarketa će doprinijeti poboljšanju standarda maloprodaje posebno u manjim gradovima i to će biti od značajne koristi za klijente. Ovo proširenje poslovanja će također potaći potražnju od domaćih dobavljača i podržati ekonomski razvoj zemlje, poticanjem konkurentnosti i povećanjem zaposlenosti” rekao je direktor EBRD-ovog predstavničkog ureda u BiH Đulio Moreno (Giulio Moreno).
       
Kredit za Bingo je odobren u sklopu zajedničkog investicionog programa EBRD-a i Italije pod nazivom “Local Enterprise Facility”, koji je osnovan za pružanje podrške privredi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Turskoj i Srbiji putem finansiranja malih i srednjih preduzeća (MSP).
       
Ovim projektom su EBRD-ova ukupna ulaganja u BiH dostigla nivo od 1,2 milijarde eura.
       
Ukupne investicije EBRD-a u agribiznis sektoru od 1991. godine do danas iznose oko šest milijardi eura u više od 390 projekata u zemljama centralne i istočne Evrope i Zajednici nezavisnih država, navodi se u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik