Moguća bolja privredna saradnja Srbije i Rumunije

Bez autora
Jul 20 2010

Mogućnosti za povećanje privredne saradnje Srbije i Rumunije su u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma.Robna razmena Srbije i Rumunije za prva četiri meseca ove godine iznosila je 322 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije bio 137 miliona dolara, a uvoz 185 miliona dolara. Ukupna prošlogodišnja robna razmena dve zemlje bila je 984 miliona dolara. Debalans u robnoj razmeni zahteva povećanje srpskog izvoza u Rumuniju, i to pre svega poljoprivrednih mašina i priključaka, mašina i delova za automobile, građevinskog materijala, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, proizvoda crne i obojene metalurgije, farmaceutskih proizvoda, lekova i medicinske opreme. U prvoj polovini 2010. godine, Rumunija je prošla i prolazi kroz najteži period svog ekonomskog, političkog i socijalnog razvoja od uspostavljanja demokratije pre 20 godina, a glavni razlog za to je globalna ekonomska kriza, koja je žestoko pogodila ovu zemlju.

Moguća bolja privredna saradnja Srbije i RumunijeMogućnosti za povećanje privredne saradnje Srbije i Rumunije su u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi u analizi PKS, robna razmena Srbije i Rumunije za prva četiri meseca ove godine iznosila je 322 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije bio 137 miliona dolara, a uvoz 185 miliona dolara.

Ukupna prošlogodišnja robna razmena dve zemlje bila je 984 miliona dolara.

Debalans u robnoj razmeni zahteva povećanje srpskog izvoza u Rumuniju, i to pre svega poljoprivrednih mašina i priključaka, mašina i delova za automobile, građevinskog materijala, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, proizvoda crne i obojene metalurgije, farmaceutskih proizvoda, lekova i medicinske opreme.

- U prvoj polovini 2010. godine, Rumunija je prošla i prolazi kroz najteži period svog ekonomskog, političkog i socijalnog razvoja od uspostavljanja demokratije pre 20 godina, a glavni razlog za to je globalna ekonomska kriza, koja je žestoko pogodila ovu zemlju - navodi se u analizi.

Rumunska privreda zabeležila je u 2009. godini drastičan pad od 7,7 odsto, a privredni oporavak, evidentan na početku ove godine, još uvek ne daje potrebne i željene rezultate.

Kako se ističe u analizi, uprkos statističkim podacima, koji nedvosmisleno pokazuju da je zemlja izašla iz recesije i da beleži blagi ekonomski rast, za zaposlene, pre svega u javnom sektoru, penzionere i građane, 2010. godina pokazala se još gorom nego prethodna. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik