Otkupne cene jaja smanjene za trećinu

Bez autora
Jul 23 2024

Za godinu dana u Srbiji najviše su porasle otkupne cene stoke, što se odražava i na cenu mesa u maloprodaji.

Poslednji objavljeni izveštaj Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuje da su u maju ove godine, u odnosu na isti mesec 2023, proizvođačke cene svinja porasle 9,4 odsto, a goveda 5,7. Istovremeno samo su u sektoru živinarstva padale cene – živina je bila jeftina u okupu 15,9 procenata, dok su od svih poljoprivrednih proizvoda najviše snižene otkupne cene jaja, i to za više od trećinu (33,8 odsto). Otkupne cene mleka u ovom periodu porasle su 0,5 odsto, voća 1,9, dok je rekordan rast zabeležen kod industrijskog bilja – 12,9. Proizvođačke cene povrća bile su niže takođe za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zanimljivo je recimo da je krompir koji je nekoliko uzastopnih godina bio rekorder u povećanju cena u otkupu sada već duži period na začelju liste, a proizvođačke cene smanjene su 17,5 odsto. Žitarice su bile jeftinije sedam odsto u proseku, pšenica 4,7, a kukuruz 7,4.

Predvidivost proizvođačkih cena posebno žitarica, nešto je na čemu poljoprivrednici već duže vreme insistiraju, iako je jasno da na njihove zarade utiču mnogobrojne okolnosti koje se dešavaju na svetskom tržištu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je nedavno da je poljoprivrednicima dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još na njivi u samoj fazi proizvodnje. Ovo je jako važno jer omogućava poljoprivrednicima da preduprede bilo kakvu nepredvidivost i osiguraju siguran prihod za svoje proizvode.

– Sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda je od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar. Promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju se i na Srbiju, a oscilacije cena se mogu očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje – istakao je nedavno Momirović na sastanku sa predstavnicima novosadske Produktne berze. On je istakao da će Ministarstvo trgovine nastaviti sa ulaganjima koje će dovesti do podizanja organizovanosti i bezbednosti našeg tržišta, dok će zajedno sa Produktnom berzom Novi Sad i ekspertima u ovoj oblasti pokrenuti sistemsku, kontinuiranu kampanju edukacije u vezi sa načinom osiguranja cene žitarica i uljarica na postojećim terminskim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik