PBZ analize: Inflacija u prvom tromjesečju ispod jedan posto

Bez autora
Apr 19 2010

Prosječna inflacija u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju iznosila 0,9 posto na godišnjoj razini, a analitičari Privredne banke Zagreb svoju procjenu inflacije u ovoj godini revidirali su naniže, na 2,2 posto, no napominju kako očekuju da će globalna kretanja i rast troškova proizvođača postupno povećavati inflatorne pritiske prema kraju godine, čemu pridonosi i niska prošlogodišnja baza. U najnovijim PBZ Tjednim analizama podsjeća se da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku, po podacima Državnog zavoda za statistiku, porasle za 0,4 posto na mjesečnoj, odnosno 0,9 posto na godišnjoj razini. Time je dvanaestomjesečni prosjek snižen na 1,7 posto, a prosječna inflacija u prvom tromjesečju iznosila je 0,9 posto na godišnjoj razini što je rezultat anemične osobne potrošnje uslijed koje je međugodišnja stopa temeljne inflacije u veljači iznosila negativnih 0,5 posto. Međutim, promatranjem prema kategorijama proizvoda uočava se nekoliko značajnih povećanja cijena na godišnjoj razini, prije svega energije, pri čemu je administrativno utvrđena cijena plina skočila za 20,2 posto na godišnjoj razini, dok je cijena goriva za osobna vozila porasla za 20,5 posto u odnosu na ožujak 2009.

PBZ analize: Inflacija u prvom tromjesečju ispod jedan postoProsječna inflacija u Hrvatskoj u prvom je tromjesečju iznosila 0,9 posto na godišnjoj razini, a analitičari Privredne banke Zagreb svoju procjenu inflacije u ovoj godini revidirali su naniže, na 2,2 posto, no napominju kako očekuju da će globalna kretanja i rast troškova proizvođača postupno povećavati inflatorne pritiske prema kraju godine, čemu pridonosi i niska prošlogodišnja baza.

U najnovijim PBZ Tjednim analizama podsjeća se da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku, po podacima Državnog zavoda za statistiku, porasle za 0,4 posto na mjesečnoj, odnosno 0,9 posto na godišnjoj razini.

Time je dvanaestomjesečni prosjek snižen na 1,7 posto, a prosječna inflacija u prvom tromjesečju iznosila je 0,9 posto na godišnjoj razini što je rezultat anemične osobne potrošnje uslijed koje je međugodišnja stopa temeljne inflacije u veljači iznosila negativnih 0,5 posto, navodi analitičarka PBZ-a Ana Lokin.

Međutim, nastavlja Lokin, promatranjem prema kategorijama proizvoda uočava se nekoliko značajnih povećanja cijena na godišnjoj razini, prije svega energije, pri čemu je administrativno utvrđena cijena plina skočila za 20,2 posto na godišnjoj razini, dok je cijena goriva za osobna vozila porasla za 20,5 posto u odnosu na ožujak 2009.

Cijene goriva nastavile su rasti i u travnju kao rezultat rasta cijene nafte s buđenjem globalne potražnje, pa je tako cijena nafte trenutno viša za gotovo 70 posto u usporedbi s travnjem prošle godine, što je trend koji će se, vjeruje Lokin, polako nastaviti.

Naime, u posljednjem kvartalu prošle godine najrazvijenije zemlje svijeta - eurozona, SAD i Japan počele su se polako izvlačiti iz recesije, dok Kina, koja recesiju nije niti zabilježila, već u prvom tromjesečju ove godine ponovo bilježi dvoznamenkastu stopa rasta BDP-a (11,9 posto), a projekcije Asian Development Bank (ADB) za BDP azijskih i pacifičkih zemalja u razvoju govore o rastu od prosječnih 7,5 posto u ovoj te 7,3 posto u sljedećoj godini (pri čemu se za Kinu očekuje godišnji rast viši od 9 posto).

Svjetska potražnja će evidentno rasti, a s njome i cijene energije koje guraju polako domaću inflaciju prema gore, ističu analitičari PBZ-a.

Očekivanja analitičara PBZ-a o postupnom, iako umjerenom rastu cijena podupire i podatak o snažnom porastu cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima u ožujku za čak 5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je, napominje se, ponovo posljedica viših cijena energenata, prvenstveno plina koji je poskupio za industrijske potrošače za oko 19 posto u siječnju (a slijedi daljnji rast jer je cijena plina za industrijske potrošače porasla početkom travnja za dodatnih 20-ak posto).

»Unatoč tomu, smatramo da protuteža koja dolazi od strane smanjenih dohodaka, visoke stope nezaposlenosti stanovništva i potrošačkog pesimizma ne daje prostora za značajniji rast cijena čijoj stabilnosti doprinosi i ravnotežni tečaj kune. Slijedom toga revidirali smo našu procjenu inflacije naniže i sad iznosi 2,2 posto, no napominjemo kako očekujemo da će globalna kretanja i rast troškova proizvođača postupno povećavati inflatorne pritiske prema kraju godine, čemu pridonosi i niska prošlogodišnja baza«, navodi se u PBZ analizama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik