Prete cenovnici

Bez autora
Jun 23 2010

Industrijski proizvođači u Srbiji narednih meseci očekuju naglašen rast proizvođačkih cena, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za tržišna istraživanja (IZIT). U narednom tromesečju 29 odsto anketiranih privrednika računa sa rastom cena svojih proizvoda. U narednih pola godine, međutim, taj procenat je nešto veći i srpska industrija, njih 32 odsto, prognozira poskupljenje svoje robe. Cenovni pritisak je posebno naglašen na sektoru proizvodnje sirovina i repromaterijala. Naime, 36 odsto anketiranih proizvođača u sledeća tri, a 45 odsto u narednih šest meseci očekuje povećanje cena, a niti jedan od njih njihovo smanjenje. Rastu cena doprinosi i neizvesnost oko poreske politike, nedoumice oko dodatnog povećanja cena gasa i struje, kao i turbulencija deviznog kursa domaće valute. Na rast inflacije najvećim delom, prema oceni proizvođača, utiče država. Za koliko će i kada više cene sirovina preliti i na finalne proizvode, ostaje da se vidi, jer je zbog opšte krize tražnje veliki pad prometa u maloprodaji.

Prete cenovniciIndustrijski proizvođači u Srbiji narednih meseci očekuju naglašen rast proizvođačkih cena, pokazuje najnovije istraživanje Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

U narednom tromesečju 29 odsto anketiranih privrednika računa sa rastom cena svojih proizvoda. U narednih pola godine, međutim, taj procenat je nešto veći i srpska industrija, njih 32 odsto, prognozira poskupljenje svoje robe.

Cenovni pritisak je, po rečima Saše Đogović, saradnika IZIT-a posebno naglašen na sektoru proizvodnje sirovina i repromaterijala. Naime, 36 odsto anketiranih proizvođača u sledeća tri, a 45 odsto u narednih šest meseci očekuje povećanje cena, a niti jedan od njih njihovo smanjenje.

- Rastu cena doprinosi i neizvesnost oko poreske politike, nedoumice oko dodatnog povećanja cena gasa i struje, kao i turbulencija deviznog kursa domaće valute - ističe Đogović.

Na rast inflacije najvećim delom, prema oceni proizvođača, utiče država. Za koliko će i kada više cene sirovina preliti i na finalne proizvode, ostaje da se vidi, jer je zbog opšte krize tražnje veliki pad prometa u maloprodaji.

Inače, prognoze ukazuju i na rast domaćih i izvoznih porudžbina, što govori o oporavku proizvodnje. U narednom tromesečju 55 odsto njih računa sa povećanjem domaćih narudžbina, a 64 odsto kod inostranih. Na šestomesečnom planu taj udeo iznosi 82, odnosno 89 odsto.


Klima

Kada je u pitanju procena budućih uslova poslovanja, kod privrednika preovlađuje oprezni optimizam. Temelji se, kako su naveli, na blagom otopljavanju globalne i domaće tražnje, kao pozitivnih očekivanja od javnih investicija, usmerenih u infrastrukturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik