Privreda užičkog regiona povećala izvoz

Bez autora
Apr 08 2010

Firme iz užičkog regiona u januaru i februaru ostvarile su spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 184,9 miliona dolara, uz povećanje prometa od 87,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U trgovini sa svetom užička preduzeća su u prva dva meseca ove godine ostvarile suficit od 27,9 miliona dolara. Izvezena je roba u vrednosti 106,3 miliona dolara, dok je uvoz, uglavnom sirovina, procenjen na 78,5 miliona dolara. U izvozu su prednjačili metal i metalni proizvodi, voće (malina), hemijski proizvodi, proizvodi namenske industrije, kao i tekstil i tekstilni proizvodi. Firme iz ovog regiona su, kako tvrde u RPK, najviše dolara potrošile na uvoz metala i metalnih proizvoda, mašina i uređaja, plastike i plastičnih proizvoda, te drveta i proizvoda od drveta. Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri užičkim preduzećima u izvozu su Italija (21,8 odsto), Nemačka (17,1), Austrija (9,5), Slovenija (7,8) i Francuska (6,00), dok se najviše uvozilo iz Bugarske (37 odsto), Ruske Federacije (14,8), Crne Gore (8,6), Nemačke (7,9) i Italije (4,9).

Privreda užičkog regiona povećala izvozFirme iz užičkog regiona u januaru i februaru ostvarile su spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 184,9 miliona dolara, uz povećanje prometa od 87,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci Regionalne privredne komore (RPK) Užice.

U trgovini sa svetom užička preduzeća su u prva dva meseca ove godine ostvarile suficit od 27,9 miliona dolara.

Izvezena je roba u vrednosti 106,3 miliona dolara, dok je uvoz, uglavnom sirovina, procenjen na 78,5 miliona dolara.

U izvozu su prednjačili metal i metalni proizvodi, voće (malina), hemijski proizvodi, proizvodi namenske industrije, kao i tekstil i tekstilni proizvodi.

Firme iz ovog regiona su, kako tvrde u RPK, najviše dolara potrošile na uvoz metala i metalnih proizvoda, mašina i uređaja, plastike i plastičnih proizvoda, te drveta i proizvoda od drveta.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri užičkim preduzećima u izvozu su Italija (21,8 odsto), Nemačka (17,1), Austrija (9,5), Slovenija (7,8) i Francuska (6,00), dok se najviše uvozilo iz Bugarske (37 odsto), Ruske Federacije (14,8), Crne Gore (8,6), Nemačke (7,9) i Italije (4,9).

Privreda užičkog regiona je u prošloj godini ostvarila spoljnotrgovinsku razmenu vrednu 868 miliona dolara, kada je zabeležen suficit od 115 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik