Prodaju bajatu hranu

Bez autora
Jun 27 2010

U gotovo svakoj šestoj prodavnici u Srbiji inspektori Ministarstva poljoprivrede pronašli su barem jedan prehrambeni proizvod čiji je rok trajanja istekao! Još je više bilo robe sa nepotpunom ili neodgovarajućom deklaracijom proizvoda, pokazuju rezultati nedavne kontrole 824 maloprodajna objekata u 96 opština u Srbiji. U poslednjih nekoliko meseci, sprovedeno je oko 141.000 kontrola svih inspekcijskih službi. Kod 1.140 proizvoda uočene su razne nepravilnosti, zbog čega je ta roba stavljena van prometa. Hrana je najčešće povučena jer nije imala odgovarajuće deklaracije, proteklog roka upotrebe ili odstupanja od naših pravilnika kada je reč o kvalitetu. Prodaje robe sa isteklim rokom trajanja bilo je i u Beogradu i u ostalim gradovima i manjim mestima u unutrašnjosti Srbije. Neodgovorni su podjednako i veliki i mali trgovci. Kontrolisani su prehrambeni proizvodi biljnog i mešovitog porekla: hleb, pecivo, testenine, brašno, šećer, ulje, margarini, zatim i sveže voće i povrće, voćni sokovi, kafa, čaj, začini, konditori, čokoladni proizvodi, dodaci jelima, supa, sosovi.

Prodaju bajatu hranuU gotovo svakoj šestoj prodavnici u Srbiji inspektori Ministarstva poljoprivrede pronašli su barem jedan prehrambeni proizvod čiji je rok trajanja istekao!

Još je više bilo robe sa nepotpunom ili neodgovarajućom deklaracijom proizvoda, pokazuju rezultati nedavne kontrole 824 maloprodajna objekata u 96 opština u Srbiji.

U poslednjih nekoliko meseci, sprovedeno je oko 141.000 kontrola svih inspekcijskih službi. Kod 1.140 proizvoda uočene su razne nepravilnosti, zbog čega je ta roba stavljena van prometa. Hrana je najčešće povučena jer nije imala odgovarajuće deklaracije, proteklog roka upotrebe ili odstupanja od naših pravilnika kada je reč o kvalitetu. Prodaje robe sa isteklim rokom trajanja bilo je i u Beogradu i u ostalim gradovima i manjim mestima u unutrašnjosti Srbije.

Neodgovorni su podjednako i veliki i mali trgovci.

Kontrolisani su prehrambeni proizvodi biljnog i mešovitog porekla: hleb, pecivo, testenine, brašno, šećer, ulje, margarini, zatim i sveže voće i povrće, voćni sokovi, kafa, čaj, začini, konditori, čokoladni proizvodi, dodaci jelima, supa, sosovi...

- Van prometa je, tako, stavljeno 51.210 kilograma prehrambenih proizvoda, najviše keksa, žitarica za doručak, ali i konditora margarina i začina - kažu u Odeljenju za bezbednost hrane Poljoprivredne inspekcije Srbije.

- Zabranjena je i prodaja 74.107 litara voćnih sokova, 8.035 litara vina, 1.843 litara piva, 375 litara rakije...

Inspektorima, priznaju, najviše glavobolje zadaje pogrešno deklarisanje proizvoda.

- Ono što ugrožava zdravlje ljudi odmah se uništava, ali, ako je nepotpuna deklaracija, taj nedostatak može da se ispravi -kažu inspektori.

- Nakon predeklarisanja roba može ponovo da se vrati u prodaju. Recimo, ne može da piše na proizvodu samo da je reč o kafi “moka”, a da se ne naznači da se radi o mešavini pržene kafe. Jer, to može da dovede u zabludu potrošače.

Posle deklarisanja i proteklog roka trajanja proizvoda, probleme zadaje sastav proizvoda, ukazuju u Ministarstvu poljoprivrede. Kontrole pokazuju da često nema određenog sastojka u naznačenim procentima, kako piše na proizvodu.

To se najčešće odnosi na čokolade, ali i voćne sokove.

- Možemo, ipak, reći da je hrana koju kupujemo, kako domaće proizvodnje, tako i iz uvoza, bezbedna za ishranu, jer se procenat neispravnih proizvoda kreće ispod jedan odsto - ističu u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Promet u padu

U prvoj polovini ove godine došlo je do pada prometa od oko dva do tri odsto u odnosu na isti period lane, izjavila je u nedelju direktor marketinga trgovinskog preduzeća “Jabuka” Milena Radulović. Na to je, smatra Milena Radulović, uticalo povećanje cena prouzrokovano poskupljenjem energenata ali i slabljenje dinara. Promena kursa dinara za oko 10 odsto za dva meseca uticala je na cene proizvoda iz uvoza.

- Domaći dobavljači se dvoume - da li da dižu cene i da im velika količina robe ostane u magacinu ili da prodaju po istoj ceni i nađu neku svoju računicu sa manjom zaradom uz veći obrt - kaže Milena Radulović.

Sadržaj deklaracije

Deklaracija proizvoda mora da sadrži naziv, spisak sastojaka, količinu, rok upotrebe, uslove čuvanja, seriju, adresu proizvođača, naziv firme koja je pakovala proizvod, adresu uvoznika i ako je potrebno uputstvo za upotrebu, ukazuju inspektori.

Prilikom kontrole, velike nepravilnosti su uočene u deklarisanju robe koja se prodaje u rinfuznom stanju, dakle koja nije upakovana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik