Promet od trgovina na malo u veljači realno manji za 7,3 posto

Bez autora
Apr 12 2010

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine nominalno bio manji za 6,9 posto, a realno je smanjen za 7,3 posto. Tako je i u drugom mjesecu ove godine nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već sedamnaest mjeseci, no pad je ipak nešto usporen. Naime, u prosincu prošle godine u odnosu na prosinac 2008. promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 11,1 posto, realno za 12,1 posto, da bi u siječnju ove u odnosu na isti mjesec 2009. nominalni pad iznosio 8,6 posto, a realni 9,3 posto. U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 7,8 posto, a realno za 8,3 posto. Na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 1,9 posto, a realno za 2,1 posto.

Promet od trgovina na malo u veljači realno manji za 7,3 postoPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine nominalno bio manji za 6,9 posto, a realno je smanjen za 7,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Tako je i u drugom mjesecu ove godine nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već sedamnaest mjeseci, no pad je ipak nešto usporen.

Naime, u prosincu prošle godine u odnosu na prosinac 2008. promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 11,1 posto, realno za 12,1 posto, da bi u siječnju ove u odnosu na isti mjesec 2009. nominalni pad iznosio 8,6 posto, a realni 9,3 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 7,8 posto, a realno za 8,3 posto.

Na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 1,9 posto, a realno za 2,1 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u veljači u odnosu na isti mjesec godine prije najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno za 36,1 posto.

Blagi pad se bilježi u najvažnijoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 37,5 posto hrvatske maloprodaje, a u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalni pad je iznosio 0,4 posto.

I u maloprodaji motornih goriva i maziva, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji gotovo 17 posto, zabilježen je blagi nominalni pad, za 0,1 posto.

Izrazitiji pak pad u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine zabilježen je u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo (22,1 posto), ostalih nespecijaliziranih prodavaonica (19,5 posto), te tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda (10 posto).

Kod tri su trgovačke struke u veljači ove u odnosu na veljaču 2009. ostvareni nominalni porasti prodaje u trgovini na malo - električnih aparata za kućanstvo za 13 posto, ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda za 1,8 posto te kozmetičkih i toaletnih proizvoda za 0,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik