Rast izvoza u Rusiju

Bez autora
Jul 25 2010

Prema saopštenju Privredne komore Srbije, u prvoj polovini 2010. godine ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije iznosila je 1,163 milijardi, što predstavlja povećanje od oko 6 posto u odnosu na isti period 2009. godine. Izvoz iz Srbije povećan je za oko 41 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period i njegova nominalna vrednost iznosi 207,42 miliona dolara. Uvoz stagnira i ima neznatno povećanje, sa ukupnom vrednošću od 955,4 miliona, a negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 748 miliona dolara. Rusija je sedmi partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 4,7 posto, a prvi u uvozu sa 12,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 21,7 posto. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu su podni pokrivači i ploče, sveže jabuke, lekovi, akumulatori, pneumatske gume, šipke, profili od bakra i nameštaj, a u uvozu energenti, odnosno nafta i gas, koji učestvuju u uvozu sa 75 do 80 posto, što je i glavni uzrok konstantnog deficita na srpskoj strani.

Rast izvoza u RusijuPrema saopštenju Privredne komore Srbije, u prvoj polovini 2010. godine ukupna robna razmena Republike Srbije i Ruske Federacije iznosila je 1,163 milijardi, što predstavlja povećanje od oko 6 posto u odnosu na isti period 2009. godine.

Izvoz iz Srbije povećan je za oko 41 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period i njegova nominalna vrednost iznosi 207,42 miliona dolara. Uvoz stagnira i ima neznatno povećanje, sa ukupnom vrednošću od 955,4 miliona, a negativan saldo u trgovini Srbije sa Rusijom zabeležen je u visini od 748 miliona dolara.

Rusija je sedmi partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 4,7 posto, a prvi u uvozu sa 12,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 21,7 posto. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu su podni pokrivači i ploče, sveže jabuke, lekovi, akumulatori, pneumatske gume, šipke, profili od bakra i nameštaj, a u uvozu energenti, odnosno nafta i gas, koji učestvuju u uvozu sa 75 do 80 posto, što je i glavni uzrok  konstantnog deficita na srpskoj strani.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za približno 95 posto robe iz Carinske nomenklature, prema Sporazumu o slobodnoj trgovini.

Formiranjem Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana i jedinstvenim odnosom prema Srbiji, očekuje se dalja liberalizacija trgovine i smanjenje liste roba izuzetnih iz Sporazuma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik