Rusija još pregovara o ulasku u STO

Bez autora
Jun 28 2010

Završni pregovori sa američkom administracijom, o uslovima ulaska Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), biće obavljeni u septembru. Još je rano zaključiti da su svi problemi u pregovorima dve strane, a povodom definitivnog ulaska Rusije u STO, okončani.Mnogo toga će zavisiti od pregovora zakazanih za septembar. Moskva će i dalje primenjivati ranije usvojenu odluku kojom se zabranjuje rad filijala stranih banaka u Rusiji. Rusija je, inače, još početkom devedesetih godina, neposredno nakon proglašenja nezavisnosti, kao jedan od osnovnih ciljeva isticala ulazak u sastav STO, ali samo pod uslovima koji bi joj odgovarali.

Rusija još pregovara o ulasku u STOZavršni pregovori sa američkom administracijom, o uslovima ulaska Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), biće obavljeni u septembru.

Ruski vicepremijer Aleksej Kudrin kaže da je još rano zaključiti da su svi problemi u pregovorima dve strane, a povodom definitivnog ulaska Rusije u STO, okončani.

"Mnogo toga će zavisiti od pregovora zakazanih za septembar", precizirao je Kudrin.

On je istovremeno ukazao da će Moskva i dalje primenjivati ranije usvojenu odluku kojom se zabranjuje rad filijala stranih banaka u Rusiji.

Rusija je, inače, još početkom devedesetih godina, neposredno nakon proglašenja nezavisnosti, kao jedan od osnovnih ciljeva isticala ulazak u sastav STO, ali samo pod uslovima koji bi joj odgovarali.

Zvaničnici u Moskvi su pre tri godine tvrdili da je ulazak u STO "na dohvat ruke", ali su se nakon toga pojavile nove prepreke, zbog naknadnih zahteva EU i SAD, koje ruska strana nije bila voljna da ispuni pa je završetak procedure učlanjenja ponovo produžen.

Nove nejasnoće o ulasku Moskve u sastav STO nastale su nakon proglašnja tročlane carinske unije između Rusije, Belorusije i Kazahstana i izjave ruskog premjera Vladimira Putina da će sve tri članice tog saveza nastojati da istovremeno udju u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Kasnije se, međutim, zbog problema koji su nastali u odnosima, pre svega Rusije i Belorusije, od tog stava odustalo pa će sada, po svemu sudeći, sve tri zemlje samostalno pokušati da uđu u STO.

U Rusiji ima, međutim, dosta eksperata koji smatraju da bi ulazak njihove zemlje u STO bio štetan, jer bi naglo otvorio domaće tržište za stranu konkurenciju i tako ugrozio domaće proizvođače, naročito poljoprivrednih i industrijskih proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik