Sledi talas poskupljenja

Bez autora
Aug 04 2010

Do kraja avgusta većina životnih namirnica poskupeće od 2 do 15 odsto, najavljuju trgovci i proizvođači. Kao osnovni razlog navode skok kursa evra i poskupljenje uvoznih sirovina. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će intervencijom iz robnih rezervi država sprečiti skok cena osnovnih životnih namirnica. Trgovci i proizvođači kažu da je pitanje dana kada će poskupeti mleko i mlečni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voda, alkohol, meso, sokovi i slatkiši. Pojedini građani kažu da im je mnogo teže nego prošle godine "jer se sada mnogo više troši, a plata je ostala ista". Kupuju se osnovne namirnice, brašno, prašak, osnovno što treba u kući. Na današnji dan, pre godinu dana, srednji kurs evra bio je 93,04 dinara, danas 106,63. Domaća valuta oslabila je za 13 dinara i 59 para. Pre godinu dana litar benzina koštao je 97 dinara i 20 para. Danas je 20 dinara skuplji. Košta 117 dinara i 40 para. Prosečna plata u Srbiji u junu ove godine iznosla je 34 hiljade 161 dinar,ili oko 320 evra. Ona je oko 2 400 dinara veća u odnosu na jun prošle godine, ali je realno dvadesetak evra niža...

Sledi talas poskupljenjaDo kraja avgusta većina životnih namirnica poskupeće od 2 do 15 odsto, najavljuju trgovci i proizvođači. Kao osnovni razlog navode skok kursa evra i poskupljenje uvoznih sirovina.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će intervencijom iz robnih rezervi država sprečiti skok cena osnovnih životnih namirnica.

Trgovci i proizvođači kažu da je pitanje dana kada će poskupeti mleko i mlečni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voda, alkohol, meso, sokovi i slatkiši.

Pojedini građani kažu da im je mnogo teže nego prošle godine "jer se sada mnogo više troši, a plata je ostala ista". "Kupuju se osnovne namirnice, brašno, prašak, osnovno što treba u kući", kažu građani.

Na današnji dan, pre godinu dana, srednji kurs evra bio je 93,04 dinara, danas 106,63. Domaća valuta oslabila je za 13 dinara i 59 para. Pre godinu dana litar benzina koštao je 97 dinara i 20 para. Danas je 20 dinara skuplji. Košta 117 dinara i 40 para.

Prosečna plata u Srbiji u junu ove godine iznosla je 34 hiljade 161 dinar,ili oko 320 evra. Ona je oko 2 400 dinara veća u odnosu na jun prošle godine, ali je realno dvadesetak evra niža.

Primena novih cenovnika još nije počela, kažu u Tempu. Strah od pada prodaje tera ih da nove cene odlažu koliko god mogu.

Vesna Žabić iz "Delta Maksi grupe" kaže da im je većina dobavljača dostavila nove cenovnike svojih proizvoda, koji su veći u rasponu od 2 do 10 odsto.

"Kao osnovne kao razloge poskupljenja navode skok kursa evra, poskupljenje uvoznih sirovina i nedostatak određenih sirovina na tržištu", rekla je Žabić.

Poskupljuje i meso

Uskoro se očekuju i nove cene mesa. Vukoje Muhadinović, generalni direktor Industrije mesa Topola, kaže da u toj kompaniji pokušavaju da zadrži cene zbog male kupovne moći, ali kako navodi, ne mogu da posluju sa gubitkom.

"U skorom periodu, od sedam do 10 dana možemo očekivati poskupljenje svežeg mesa, pre svega zbog visokih cena sirovina, gasa, goriva...Kukuruz, pšenica su značajno skočili. Sve se to odražava na cenu žive vage, a samim tim i na krajnjeg potrošača", rekao je MUhadinović.

Cene tehnike za sada miruju. Direktor "Neptuna" Ognjen Martinović rekao je da u narednom periodu neće povećavati cene u maloprodaji, iako to nije ekonomski racionalno.

"Ukoliko se bude desilo, što svi očekujemo, da kurs evra raste bićemo prinuđeni da ispratimo taj rast i u maloprodajnom sektoru", rekoa je Martinović.

Kriza još traje, a standard će tokom godine i dalje padati, smatraju u Ekonomskom institutu.

"Država može da iskontroliše one proizvode i usluge koje su direktno u njenoj nadležnosti. Tu pre svega mislim na cenu električne energije", rekao je Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

"S druge strane, makar u ovom delu u vezi sa hranom, može da interveniše iz robnih rezervi, i na taj način uspori njihovo povećanje", kaže Nikolić. Pored realne inflacije postoji i psihološki pritisak na cene,smatraju u Ministarstvu trgovine.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević veruje "da će kurs biti stabilizovan, da će cene energenata ostati stabilne i da opravdanih razloga za povećanje cena nema".

"Tamo gde neopravdano povećavaju cene učinićemo sve da intervencijama iz robnih rezervi sprečimo to i sačuvamo životni standard građana", rekao je ministar Milosavljević.

U Srbiji se kupuje sve manje. Zaobilazi se luksuzna roba i bira ona lošijeg kvaliteta. Sudeći prema najavama, sezona stezanja kaiša još nije gotova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik