Gleda se, provjerava, kalkulira... Što je Božić bliži, cijene mesa više rastu. Kupci to dobro znaju.
-
Ja uvijek odem prije Božića, jer uvijek dignu pred Božić cijene. Recimo
prasetina prošle godine došla do 12-13 eura po kilogramu, ističe jedan
kupac.
Neki prodavači nemaju tu praksu.
- Cijene nam ne divljaju gore-dolje. Dugo imamo jednu cijenu mesa i kupci su zadovoljni. Sve više se svinjokolje odrađuju u mesnici, manje na selima jer sad ispadne povoljnije neke kategorije mesa kupovati u mesnici nego privatno kupiti, ocjenjuje mesar Dario Bešlić.
Prema službenim podacima, cijena svinjetine posljednjih tjedana pada. Očekuju se i viškovi. U prvom redu zbog najava iz Kine o uvođenju carina na uvoz svinjetine iz Europske unije.
-
Te viškove očekujemo i zbog promjene potrošačih preferencija, odnosno
smanjenja potrošnje mesa tako da bi ti viškovi mogli dovesti ili do
daljnje stagnacije cijena ili do njihovog blagog pada, smatra
potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Od ulaska u EU, proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj
smanjila se za četvrtinu. Mnogo uvoza, potrebna ulaganja i afrička
svinjska kuga prorijedili su i svinjogojce i svinjokolju u slavonskim
domaćinstvima. Iako ne bi htjeli, neki su svinjokolju prisiljeni
obavljati kod kuće.
- Problem je u, 'ajmo reći, klaonicama koje
neće da odrade naš dio posla. Mi bismo svinje trebali odvesti na
klaonicu i predati ih njima da oni pokolju privatnicima koji bi kupili
od nas svinje. To je nemoguća misija jer mi klaonica u našem terenu
ovdje nemamo, kaže svinjogojac Ivica Backo.
Nema
ni onih obećanih, mobilnih klaonica. Hrvatska i dalje pokriva samo 50%
vlastitih potreba za svinjskim mesom. U prvih 8 mjeseci ove godine uvoz
je na razini prošlogodišnjeg.
- Ali nam se zato značajno povećava uvoz govedine, za preko 20%, ovčjeg mesa za preko 20%, napominje Dragan Kovačević.
Potrošački trendovi pokazuju pad konzumiranja svinjetine. Sve više traže se perad i riba. No pitanje je bi li tako bilo da smo bolje štitili svinjogojstvo i smanjili uvoz.