Što je Božić bliži, cijene mesa više rastu

Bez autora
Dec 16 2024

Prošle godine Hrvatska je uvezla mesa u vrijednosti od 690 milijuna eura.

Gotovo polovina tog iznosa otpada na svinjetinu. Posljednjih godinu dana cijena govedine i teletine rasla je za oko 10 posto. Cijene svinjetine, piletine i puretine stagniraju, a ima naznaka da bi napokon mogle početi i padati.

Gleda se, provjerava, kalkulira... Što je Božić bliži, cijene mesa više rastu. Kupci to dobro znaju.

- Ja uvijek odem prije Božića, jer uvijek dignu pred Božić cijene. Recimo prasetina prošle godine došla do 12-13 eura po kilogramu, ističe jedan kupac.

Neki prodavači nemaju tu praksu.

- Cijene nam ne divljaju gore-dolje. Dugo imamo jednu cijenu mesa i kupci su zadovoljni. Sve više se svinjokolje odrađuju u mesnici, manje na selima jer sad ispadne povoljnije neke kategorije mesa kupovati u mesnici nego privatno kupiti, ocjenjuje mesar Dario Bešlić.

Prema službenim podacima, cijena svinjetine posljednjih tjedana pada. Očekuju se i viškovi. U prvom redu zbog najava iz Kine o uvođenju carina na uvoz svinjetine iz Europske unije. 

- Te viškove očekujemo i zbog promjene potrošačih preferencija, odnosno smanjenja potrošnje mesa tako da bi ti viškovi mogli dovesti ili do daljnje stagnacije cijena ili do njihovog blagog pada, smatra potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Od ulaska u EU, proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj smanjila se za četvrtinu. Mnogo uvoza, potrebna ulaganja i afrička svinjska kuga prorijedili su i svinjogojce i svinjokolju u slavonskim domaćinstvima. Iako ne bi htjeli, neki su svinjokolju prisiljeni obavljati kod kuće.

- Problem je u, 'ajmo reći, klaonicama koje neće da odrade naš dio posla. Mi bismo svinje trebali odvesti na klaonicu i predati ih njima da oni pokolju privatnicima koji bi kupili od nas svinje. To je nemoguća misija jer mi klaonica u našem terenu ovdje nemamo, kaže svinjogojac Ivica Backo.

Nema ni onih obećanih, mobilnih klaonica. Hrvatska i dalje pokriva samo 50% vlastitih potreba za svinjskim mesom. U prvih 8 mjeseci ove godine uvoz je na razini prošlogodišnjeg.

- Ali nam se zato značajno povećava uvoz govedine, za preko 20%, ovčjeg mesa za preko 20%, napominje Dragan Kovačević.

Potrošački trendovi pokazuju pad konzumiranja svinjetine. Sve više traže se perad i riba. No pitanje je bi li tako bilo da smo bolje štitili svinjogojstvo i smanjili uvoz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik