Što posnije to skuplje

Bez autora
Aug 13 2010

Manje masti, manje šećera, ali provereno - više para. Prehrambena industrija je davno shvatila da je vitko i zdravo imperativ našeg doba, pa su i proizvodi namenjeni potrošačima koji bi da ga dostignu - najmanje 50 odsto skuplji od njihovih tradicionalnih varijanti. Čaša jogurta sa uobičajenim procentom masti košta nepunih 15 dinara. Kako “mast” opada tako - cena raste. Jogurt “očišćen” od mlečne masti košta oko 33 dinara. Svaki dodatak koristan za varenje, opet povećava cenu, pa 250 mililitara jednog iz lepeze probiotičkih napitaka košta 39 dinara. Korpa je znatno skuplja i onima koji su rešili da piju sojino mleko - litar je 270 dinara. Sličan princip važi i za hleb. Vekna od belog brašna košta 29 dinara. Oni koji bi, međutim, na dijetu, ali da se ne liše kriške, mogu da kupe “dijet hleb”. Vekna od 300 grama košta 40 dinara. One od raznovrsnijeg brašna, uz dodatke zdravog semenja, daleko su skuplje. Crne vekne od 300 grama dostižu cenu od 95 dinara. Zato pola kilograma hleba od četiri vrste žitarica staje čak 210 dinara...

Što posnije to skupljeManje masti, manje šećera, ali provereno - više para. Prehrambena industrija je davno shvatila da je vitko i zdravo imperativ našeg doba, pa su i proizvodi namenjeni potrošačima koji bi da ga dostignu - najmanje 50 odsto skuplji od njihovih tradicionalnih varijanti.

Čaša jogurta sa uobičajenim procentom masti košta nepunih 15 dinara. Kako “mast” opada tako - cena raste. Jogurt “očišćen” od mlečne masti košta oko 33 dinara. Svaki dodatak koristan za varenje, opet povećava cenu, pa 250 mililitara jednog iz lepeze probiotičkih napitaka košta 39 dinara. Korpa je znatno skuplja i onima koji su rešili da piju sojino mleko - litar je 270 dinara.

Sličan princip važi i za hleb. Vekna od belog brašna košta 29 dinara. Oni koji bi, međutim, na dijetu, ali da se ne liše kriške, mogu da kupe “dijet hleb”. Vekna od 300 grama košta 40 dinara. One od raznovrsnijeg brašna, uz dodatke zdravog semenja, daleko su skuplje. Crne vekne od 300 grama dostižu cenu od 95 dinara. Zato pola kilograma hleba od četiri vrste žitarica staje čak 210 dinara.

Pojedini sokovi premašuju cene vina i žestokih alkoholnih pića. Za čašu, 200 mililitara, organskog od divljih borovnica treba izdvojiti 193,9 dinara. Oko 60 dinara je jeftinija ista količina takođe organskog, ali od divljih kupina. Domaći od zove, začinjen medom, 0,7 litra, košta - 208,9 dinara. A gde su tek sojini i tofu namazi. Po 250 grama košta od 150 do 190 dinara, taman koliko izađe i punomasni maslac.

Nije se lako ni zdravo zasladiti. Dijetalne čokalade duplo su skuplje od običnih, a 250 grama integralnih biskavita, 185 dinara, vrednije su od čokoladnih “parnjaka”. Kilogram smeđeg šećera, 263 dinara, najmanje je četiri puta skuplji od njegovog ozloglašenog belog “brata”.

Većina nutricionista, međutim, upozorava da put do dobre linije i zdravlja ne mora da vodi preko rafova sa zdravom i dijetalnom hranom. Dobra ishrana uz koju se mršavi, prema mišljenju Ljubomira Pfafa, nije obavezno preskupa. On smatra da je reklamiranje “zdravih” proizvoda marketinška varka, jer jednako se može zdravo živeti i uz običan jogurt, a ne samo uz bezmasni.

- Zdrava ishrana i mršavljenje ne moraju da budu skupi - kaže nutricionista Pfaf. - Samo kada bi jeli češće i više povrća, voća i ribe, a manje masti i slatkiša bilo bi efekta. U Srbiji se jede malo ribe, samo kada su posne slave, jer nemamo navike. A, obrok do 150 do 200 grama ribe nije skup, a zdrav je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik