Suficit ostvaren u razmeni sa CEFTOM

Bez autora
Aug 13 2010

U prvom polugodištu 2010, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koje je priredio časopis Privredne komore Srbije “Konjunkturni trendovi”, izvezena je roba u vrednosti 4,4 milijarde dolara, što predstavlja povećanje izvoza za 18 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u prvih šest meseci dostigao 7,8 milijardi dolara, odnosno, bio je veći za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovogodišnji deficit od 3,3 milijarde dolara manji je za 11,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Najveći deo izvoza, 96 odsto, plasiran je u zemlje Evrope, odnosno Evropske unije - 58 odsto i članice integracije CEFTA, dok je glavni deo uvoza, 56 odsto, ostvaren takođe iz EU, zatim iz ostalih zemalja Evrope, 27 procenata i Azije, 12 odsto. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija, u koju je izvezena roba u vrednosti 509 miliona dolara, BiH, 498 miliona dolara i Nemačka, u koju su izvezeni proizvodi vredni 482 miliona dolara, čineći više od trećine ukupnog izvoza Srbije.

Suficit ostvaren u razmeni sa CEFTOMU prvom polugodištu 2010, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koje je priredio   časopis Privredne komore Srbije “Konjunkturni trendovi”, izvezena je roba u vrednosti 4,4 milijarde dolara, što predstavlja povećanje izvoza za 18 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u prvih šest meseci dostigao 7,8 milijardi dolara, odnosno, bio je veći za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovogodišnji deficit od 3,3 milijarde dolara manji je za 11,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji.
 
Najveći deo izvoza, 96 odsto, plasiran je u zemlje Evrope, odnosno Evropske unije - 58 odsto i članice integracije CEFTA, dok je glavni deo uvoza, 56 odsto, ostvaren takođe iz EU, zatim iz ostalih zemalja Evrope, 27 procenata i Azije, 12 odsto. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija, u koju je izvezena roba u vrednosti 509 miliona dolara, BiH, 498 miliona dolara i Nemačka, u koju su izvezeni proizvodi vredni 482 miliona dolara, čineći više od trećine ukupnog izvoza Srbije. Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, bili su Ruska Federacija, iz koje je u Srbiju uvezena roba za milijardu dolara, iz Nemačke za 822 miliona dolara i Italije 693 miliona dolara, što predstavlja oko 35 odsto našeg ukupnog uvoza.
 
Na porast izvoza uticao je značajan izvoz proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda koji zauzimaju važno mesto u domaćem izvozu, te se očekuje da će pozitivne tendencije biti održane i u narednom periodu. Sa druge strane, depresijacija dinara stimulativno je delovala na dinamičniji rast izvoza u odnosu na uvoz. U prvoj polovini ove godine za trećinu je povećan i izvoz u EU, posebno u Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Francusku.
 
Najveći deficit u robnoj razmeni ostvaren je u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza nafte i gasa, tako da je od januara do kraja juna ove godine dostigao 825 miliona dolara. U razmeni sa EU, deficit je smanjen u odnosu na isti period prethodne godine i iznosio je 1,8 milijardi dolara. Veliki manjak, od 628 miliona dolara, rezultat je razmene i sa zemljama članicama Azijsko - pacifičkog ekonomskog udruženja. U trgovini sa zemljama regionalne integracije CEFTA ostvaren je suficit u vrednosti 628 miliona dolara, čemu je doprineo veliki izvoz poljoprivrednih proizvoda i proizvoda od gvožđa i čelika. Posmatrano po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.
 
Pokrivenost uvoza izvozom za prvih šest meseci 2010. bila je 57,2 odsto, što je više nego prethodne godine, kada je iznosila 50 odsto. U razmeni sa članicama EU, zabeležena je pokrivenost uvoza izvozom od 57 odsto, dok je u razmeni sa CEFTA ostvarena pokrivenost od 197,9 odsto, navedeno je u „Konjunkturnim trendovima“ PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik