Svaki četvrti plaća odloženo

Bez autora
Jul 25 2010

Plaćanje na poček, proterano pre nekoliko godina, ponovo se vratilo u trgovine i to na velika vrata. Podaci iz velikih trgovinskih lanaca govore da je prodaja na odloženo u ukupnom prometu već dostigla 25 odsto. Svaki četvrti račun mušterije plaćaju odloženo. Sa padom kupovne moći raste i volja trgovaca da svoju robu prodaju na bilo koji način, pa se zato okreću nekada veoma popularnom počeku i olakšavaju uslove za odloženo plaćanje. Tako su odnedavno snizili i limit iznosa, pa sada se već pazar od 2.000 dinara može platiti kroz 90 dana. Na poček sada, tako, pored hrane i pića, može da se pazari i garderoba, obuća, nameštaj i bela tehnika... U salonima nameštaja i bele tehnike, kao i prodavnicama odeće i obuće, prodaju svoje proizvode “odloženo” od najčešće tri do osam mesečnih rata, a u pojedinim slučajevima i na godinu dana.

Svaki četvrti plaća odloženoPlaćanje na poček, proterano pre nekoliko godina, ponovo se vratilo u trgovine i to na velika vrata.

Podaci iz velikih trgovinskih lanaca govore da je prodaja na odloženo u ukupnom prometu već dostigla 25 odsto. Svaki četvrti račun mušterije plaćaju odloženo.

Sa padom kupovne moći raste i volja trgovaca da svoju robu prodaju na bilo koji način, pa se zato okreću nekada veoma popularnom počeku i olakšavaju uslove za odloženo plaćanje. Tako su odnedavno snizili i limit iznosa, pa sada se već pazar od 2.000 dinara može platiti kroz 90 dana.

Na poček sada, tako, pored hrane i pića, može da se pazari i garderoba, obuća, nameštaj i bela tehnika...

U salonima nameštaja i bele tehnike, kao i prodavnicama odeće i obuće, prodaju svoje proizvode “odloženo” od najčešće tri do osam mesečnih rata, a u pojedinim slučajevima i na godinu dana.

U “Delta Maksi” maloprodaji kažu da je učešće čekova u prometu značajno poraslo.

- Kupci se sve češće odlučuju za ovaj vid plaćanja, jer im omogućuje poček do 90 dana bez plaćanja kamate - kaže Vesna Žabić, iz sektora Odnosi s javnošću “Delta Maksija”.

- To važi u svim našim objektima “Tempa”, “Maksija” i “Mini Maksija”, za isnose veće od 2.000 dinara.

U svim prodavnicama “Idee” računi iznad 2.000 dinara se, takođe, odlažu za 90 dana, bez kamate. Potrošači u lancu “Merkator” i “Roda” imaju priliku da kupljenu robu plate tek kroz 60 dana (za iznose iznad 2.000 dinara), ili nakon tri meseca za kupovine preko 5.000 dinara. “Merkator” izdaje trgovačku karticu i nudi potrošačima plaćanje na 12 mesečnih rata kućnih aparata, tekstila, galanterije i to bez kamate.

Uslovi plaćanja u “Super veru” su slični kao i kod ostalih trgovaca - za iznos veći od hiljadu dinara, kupci robu plaćaju kroz 90 dana. Beogradska “Jabuka”, zavisno od iznosa računa, odobrava poček od 30 do 90 dana i u manjim i većim trgovinama ovog lanca.

Beograđanka Miroslava Jovanović, službenica, ističe: “Uvek sam koristila čekove, jer se to isplati. Mnogo su povoljniji od skupih platnih kartica, jer ne plaćamo kamatu na odloženo. Čuvam ih prvenstveno za trgovine, koje omogućavaju duži rok otplate”.

- Promet u maloprodaji desetkuje besparica, usporeni su i uvoz i tražnja robe, pa su odobravanjem počeka na duži rok trgovci odlučili da na ovaj način motivišu kupce - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Potrošačima je plaćanje čekovima svakako povoljna varijanta, pošto će za 90 dana uštedeti makar na inflaciji, ali i dobiti neki vid besplatnog kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik