Trgovinski deficit RS smanjen za 15 odsto

Bez autora
Aug 13 2010

RS je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti 1,08 milijardi KM, što je više za 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći izvoz za prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u energetskom, metalskom i drvnom sektoru, kao i u oblasti proizvodnje obuće. Električna energija i naftna ulja (osim sirovih), najznačajniji su izvozni proizvodi RS i učestvuju sa 25 odsto u ukupnom izvozu. Kao rezultat bržeg rasta izvoza od uvoza, u prvih šest mjeseci 2010, u odnosu na isti period lani, spoljnotrgovinski deficit RS manji je za 129 miliona KM, odnosno za 15 odsto. U posmatranom periodu pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 47,6 odsto na 58,9 odsto. Najznačajniji izvozni partneri RS su Srbija, Italija, Hrvatska, Švajcarska, Slovenija, Njemačka, Crna Gora i Austrija. U ove zemlje je u prvoj polovini 2010. godine, ostvareno povećanje izvoza u rasponu od 13 odsto, u Srbiju, do 160 odsto u Švajcarsku...

Trgovinski deficit RS smanjen za 15 odstoRS je u prvih šest mjeseci ove godine izvezla robe u vrijednosti 1,08 milijardi KM, što je više za 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Najveći izvoz za prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u energetskom, metalskom i drvnom sektoru, kao i u oblasti proizvodnje obuće, navodi se u informaciji koju je pripremilo resorno ministarstvo.

Električna energija i naftna ulja (osim sirovih), najznačajniji su izvozni proizvodi RS i učestvuju sa 25 odsto u ukupnom izvozu.

Kao rezultat bržeg rasta izvoza od uvoza, u prvih šest mjeseci 2010, u odnosu na isti period lani, spoljnotrgovinski deficit RS manji je za 129 miliona KM, odnosno za 15 odsto. U posmatranom periodu pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 47,6 odsto na 58,9 odsto.

Najznačajniji izvozni partneri RS su Srbija, Italija, Hrvatska, Švajcarska, Slovenija, Njemačka, Crna Gora i Austrija. U ove zemlje je u prvoj polovini 2010. godine, ostvareno povećanje izvoza u rasponu od 13 odsto, u Srbiju, do 160 odsto u Švajcarsku.

U razmjeni sa zemljama EU i CEFTA došlo je do porasta izvoza za oko 30 odsto, a u ostale zemlje za čak 100 odsto, najviše u Tursku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik