Ukida se institut kontigenta

Bez autora
Apr 11 2010

Novi Carinski zakon koji je usvojen u martu počeće da se primenjuje od 3. maja, kada će se i ukinuti institut carinskog kontingenta. Cilj novog Carinskog zakona je pojednostavljenje i ubrzanje carinskih procedura. Vlada će doneti nove odluke koje će regulisati ovu problematiku u skladu sa novim Carinskim zakonom, a Ministarstvo finansija Srbije od 3. maja ove godine neće primati zahteve za odobravanje carinskog kontingenta. Postupak ostvarivanja prava na uvoz, uz smanjenje odnosno izuzimanje od plaćanja carine za konkretnu robu biće pojednostavljen, jer će se korisnik sa potrebnom dokumentacijom obraćati direktno carinarnici radi ostvarivanja svog prava, bez donošenja pojedinačnog rešenja ministra.

Ukida se institut kontigentaNovi Carinski zakon koji je usvojen u martu počeće da se primenjuje od 3. maja, kada će se i ukinuti institut carinskog kontingenta.

Cilj novog Carinskog zakona je pojednostavljenje i ubrzanje carinskih procedura. Vlada će doneti nove odluke koje će regulisati ovu problematiku u skladu sa novim Carinskim zakonom, a Ministarstvo finansija Srbije od 3. maja ove godine neće primati zahteve za odobravanje carinskog kontingenta.

Postupak ostvarivanja prava na uvoz, uz smanjenje odnosno izuzimanje od plaćanja carine za konkretnu robu biće pojednostavljen, jer će se korisnik sa potrebnom dokumentacijom obraćati direktno carinarnici radi ostvarivanja svog prava, bez donošenja pojedinačnog rešenja ministra.

Odluka o kriterijuma na osnovu kojih se određuju carinski kontingenti za uvoz sirovina, repromaterijala i obrađenoh duvana, biće zamenjena novom odlukom o sniženju stopa carine, kojom će biti zadržan isti nivo carinskog sniženja. Uvozne dažbine se ne plaćaju na novu opremu koja se ne proizvodi u zemlji, a koja se uvozi za novu proizvodnju, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osavremenjivanje postojeće tehnologije, osim putničkih automobila i aparata za igre na sreću.

Odluka kojom se odobrava uvoz bez plaćanja carine delova za sklapanje 50.000 vozila marke Fiat, model Punto 188,  na snazi je od 30. maja prošle godine, a primenjuje se 24 meseca od dana stupanja na snagu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik