Zlato poskupelo zbog pada tenzija oko grčkog duga

Bez autora
Apr 11 2010

Cena zlata je na samom kraju ovonedeljnog poslovanja premašila, na indikativnim svetskim berzama tog metala u SAD i Evropi, vrednost od 1.160 dolara za finu uncu, po prvi put za blizu tri meseca, podstaknuta smanjenjem zabrinutosti zbog finansijske krize u Grčkoj.Bojazan investitora da bi kriza u Grčkoj mogla pogoditi i druge zemlje u Evropskoj uniji i naškoditi evru, nešto je popustila nakon što je grčki ministar finansija u petak izjavio da se radi na detaljima primene ranije dogovorenog plana o pomoći njegovoj zemlji, u slučaju da joj ona bude neophodna.

Zlato poskupelo zbog pada tenzija oko grčkog dugaCena zlata je na samom kraju ovonedeljnog poslovanja premašila, na indikativnim svetskim berzama tog metala u SAD i Evropi, vrednost od 1.160 dolara za finu uncu, po prvi put za blizu tri meseca, podstaknuta smanjenjem zabrinutosti zbog finansijske krize u Grčkoj.

Bojazan investitora da bi kriza u Grčkoj mogla pogoditi i druge zemlje u Evropskoj uniji i naškoditi evru, nešto je popustila nakon što je grčki ministar finansija u petak izjavio da se radi na detaljima primene ranije dogovorenog plana o pomoći njegovoj zemlji, u slučaju da joj ona bude neophodna.

To je pred kraj nedelje pomoglo evru da ojača prema dolaru, a podstaklo je i uzlet cena svih vitalno važnih metala, uključjući i zlato, ukazao je analitičar Džordž Gero iz kompanije "RBC Global fjučers".

Vrednost ključnih sirovina i dolara obično se kreću u suprotnim smerovima, jer slabiji dolar čini da sirovine, čije su cene izražene u američkoj valuti, budu pristupačnije stranim kupcima.

Zlato za isporuku u junu je na kraju prošlonedeljnog poslovanja poskupelo devet dolara i na Komeks berzi u Njujorku je ugovarano po 1.161,90 dolara za finu uncu (f.unca=oko 31,100 grama), što je najviši nivo za blizu tri meseca.

Srebro za isporuku u maju je poskupelo 22,4 centa, na 18,351 dolar za f. uncu, dok je majska isporuka bakra poskupela 0,35 centi, na 3,59 dolara za libru (453,6 grama).

Vesti da je kineski uvoz putničkih automobila u martu uvećan 63 odsto podstakle su cene paladijuma i platine koji se koriste u katalitičkim konvertorima.

Paladijum za isporuku u junu je poskupeo 10,10 dolara, na 513,60 dolara za uncu, dok je platina za julski termin isporuke ojačala 11,10 dolara, na 1.727,40 dolara za uncu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik