Banje udružene izlaze pred turiste

Bez autora
Nov 28 2011

U cilju lakšeg predstavljanja na sajmovima turizma, čelnici tri najveća banjska centra na jugu republike inicirali su osnivanje udruženja, koje nosi naziv „Banje juga Srbije“, a čine ga Sijarinska, Vranjska i Bujanovačka Banja. Ideja je stara gotovo četiri godine, a prvi dogovor postigli su na Sajmu turizma 2008. S obzirom na to da se sve tri banje nalaze na nekom rubnom području i deo su opština koje imaju skromne budžete, suočavaju se sa posledicama činjenice da se godinama unazad ništa nije ulagalo u banjski turizam. Zato su šansu za kvalitetniji kontakt sa nadležnim ministarstvima videli u zajedničkom nastupu, za koji pokušavaju da zainteresuju i loklane samouprave. Na sastanku koji je održan u Vranjskoj Banji, usvojeni su zajednički ciljevi, ali je izostalo prisustvo predsednika opštine Bujanovac i Medveđa - iako su uredno bili pozvani na sastanak. Srećna okolnost je što su, ipak, poslali pisma podrške radu udruženja, pa svi veruju da će budući zajednički nastup na sajmovima turizma ponajpre doneti uštedu sredstava koja se izdvajaju u marketinške svrhe, što ni najmanje nije zanemarljivo.

Banje udružene izlaze pred turisteU cilju lakšeg predstavljanja na sajmovima turizma, čelnici tri najveća banjska centra na jugu republike inicirali su osnivanje udruženja, koje nosi naziv „Banje juga Srbije“, a čine ga Sijarinska, Vranjska i Bujanovačka Banja.

- Ideja je stara gotovo četiri godine, a prvi dogovor postigli smo na Sajmu turizma 2008. S obzirom na to da se sve tri banje nalaze na nekom rubnom području i deo su opština koje imaju skromne budžete, suočavamo se sa posledicama činjenice da se godinama unazad ništa nije ulagalo u banjski turizam. Zato smo šansu za kvalitetniji kontakt sa nadležnim ministarstvima videli u zajedničkom nastupu, za koji pokušavamo da zainteresujemo i loklane samouprave - kaže inicijator osnivanja udruženja, prof. dr Milorad Babić, direktor Rehabilitacionog centra „Gejzer“ u Sijarinskoj Banji.

Na sastanku koji je održan u Vranjskoj Banji, usvojeni su zajednički ciljevi, ali je izostalo prisustvo predsednika opštine Bujanovac i Medveđa - iako su uredno bili pozvani na sastanak. Srećna okolnost je što su, ipak, poslali pisma podrške radu udruženja, pa svi veruju da će budući zajednički nastup na sajmovima turizma ponajpre doneti uštedu sredstava koja se izdvajaju u marketinške svrhe, što - po rečima dr Slavice Sotirović, predsednice opštine Vranjska Banja - ni najmanje nije zanemarljivo.

Jer, zakup štandova, štampanje reklamnog materijala i snimanje reklama veliki su troškovi za banje koje raspolažu skromnim turističkim kapacitetima i - mada sve tri imaju slična indikaciona područja - međusobno nisu konkurencija.

- Svako ima svoje pacijente, ovde ljudi dolaze preko fonda, pa nema „otimanja“ pacijenata, čak ni onih koji stižu o svom trošku. Mi, na žalost, nemamo nikakvu podršku od lokalne samouprave u Bujanovcu, kao ni od turističke organizacije u ovoj opštini, pa nam svako povezivanje mnogo znači - kaže Gordana Dimitrijević, direktorka Specijalne bolnice u Bujanovačkoj Banji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik