Bardača će biti zaštićena

Bez autora
Mar 21 2012

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS predložiće Vladi da zaštiti i spriječi dalje propadanje prirodnog kompleksa Bardača, kod Srpca, po skraćenom postupku, na dvije godine. Takav vid zaštite se utvrđuje na određen rok, kako bi što prije bila zaustavljena devastacija, jer proces zaštite nekog područja traje godinama. Inače, prije donošenja odluke potrebno je da Republički zavod za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa završi sve aktivnosti koje se odnose na uslove i smjernice za rehabilitaciju degradiranog područja ribnjaka Bardača, što bi moglo da se završi za 30 dana. Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, sa predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturnoistorjiskog i prirodnog nasljeđa, te Centra za životnu sredine. Do donošenja te odluke biće pokrenute aktivnosti na proglašenju ovog prirodnog rezervata zaštićenim područjem, u skladu sa potpisanom Ramsarskom konvencijom.

Bardača će biti zaštićenaMinistarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS predložiće Vladi da zaštiti i spriječi dalje propadanje prirodnog kompleksa Bardača, kod Srpca, po skraćenom postupku, na dvije godine.

Takav vid zaštite se utvrđuje na određen rok, kako bi što prije bila zaustavljena devastacija, jer proces zaštite nekog područja traje godinama.

Inače, prije donošenja odluke potrebno je da Republički zavod za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa završi sve aktivnosti koje se odnose na uslove i smjernice za rehabilitaciju degradiranog područja ribnjaka Bardača, što bi moglo da se završi za 30 dana.

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku Srebrenke Golić, ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, sa predstavnicima Republičkog zavoda za zaštitu kulturnoistorjiskog i prirodnog nasljeđa, te Centra za životnu sredine. Nakon sastanka, Golićeva je rekla da će do donošenja te odluke biti pokrenute aktivnosti na proglašenju ovog prirodnog rezervata zaštićenim područjem, u skladu sa potpisanom Ramsarskom konvencijom.

"Animirali smo sve nadležne organe za ovo područje i očekujemo da ćemo dobiti nalaz inspekcijskih organa. Dogovorili smo se da uputimo hitan dopis svim nadležnim institucijama koje su vezane za ovaj močvarni kompleks da ne bi bile vršene aktivnosti na pretvaranju jedne vrste zemljišta u drugu, jer to nije dozvoljeno po konvenciji", rekla je Golićeva. Ona je navela da ribnjak Bardača obuhvata 3.500 hektara i da ga je činilo 11 vještačkih jezera, koja su bila stanište za močvarne ptice, te da je BiH 2007. godine potpisala Ramsarsku konvenciju, kojim je ribnjak zaštićeno područje.

"U procesu privatizacije su se dešavale određene aktivnosti, ali dobili smo presude Okružnog i Osnovnog suda u Gradišci, po kojima je sve to vraćeno RS", kazala je Golićeva.

Goran Milojević, direktor Republičkog zavoda za za zaštitu kulturnoistorjiskog i prirodnog nasljeđa, rekao je da je Zavod preuzeo na sebe obavezu da pripremi elaborat na osnovu kojeg će biti proglašena prethodna zaštita, u kojem će biti propisane smjernice za rehabilitaciju.

Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu rekao je da je potrebno da se imenuje upravljač i formira tijelo koje će upravljati kompleksom.

"Na Bardači je bilo nekoliko vrsta riba, te 178 različitih vrsta ptica, ali je to danas daleko manje. Bilo je i 11 jezera, od kojih je osam isušeno, dok su preostala tri sa veoma niskim vodostajem i stanje nije zadovoljavajuće", kazao je on i dodao da preduzeće "Agroimpeks", koje je koristilo ribnjake, nije vlasnik zemljišta, već da je u jednom trenutku bilo korisnik, ali da je sudskim odlukama, za koje će tražiti pravosnažnost, to poništeno i da je sve vraćeno u vlasništvo RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik