Beogradski aerodrom otvoren i po gustoj magli

Bez autora
Nov 02 2011

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ otvoren je za saobraćaj i u uslovima smanjene vidljivosti, jer poseduje najsavremenije uređaje za sletanje i poletanje pri gustoj magli. Ipak, u sredu su avio-kompanije otkazale šest sletanja i sedam poletanja. Tako je „Jat“ otkazao dva leta za Podgoricu, jedan za Tivat i polazak za Skoplje pošto na tim linijama saobraća avionom tipa ATR, koji ne može da sleće u uslovima guste magle.Austrijska nacionalna avio-kompanija nije poletela za Beč, „Lufthanza“ je otkazala let za Frankfurt, a LOT za Varšavu. U uslovima guste magle let se otkazuje ako avion nema adekvatnu opremu i ako pilot nema dozvolu za sletanje po tim vremenskim uslovima.

Beogradski aerodrom otvoren i po gustoj magliBeogradski aerodrom „Nikola Tesla“ otvoren je za saobraćaj i u uslovima smanjene vidljivosti, jer poseduje najsavremenije uređaje za sletanje i poletanje pri gustoj magli.

Ipak, u sredu su avio-kompanije otkazale šest sletanja i sedam poletanja. Tako je „Jat“ otkazao dva leta za Podgoricu, jedan za Tivat i polazak za Skoplje pošto na tim linijama saobraća avionom tipa ATR, koji ne može da sleće u uslovima guste magle. Austrijska nacionalna avio-kompanija nije poletela za Beč, „Lufthanza“ je otkazala let za Frankfurt, a LOT za Varšavu.

- U uslovima guste magle let se otkazuje ako avion nema adekvatnu opremu i ako pilot nema dozvolu za sletanje po tim vremenskim uslovima - kažu u beogradskoj vazdušnoj luci. Na kraju, odluku o sletanju donosi pilot, koji procenjuje da li je bezbedno sleteti čak i ako su svi ostali uslovi zadovoljeni. Aerodrom ima takozvanu kategoriju 3B koja omogućava sletanje i poletanje aviona i u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti duž piste. Aerodrom je stalno otvoren za saobraćaj, a da li će neki let biti otkazan, ne zavisi od nas već od avio-kompanija. Naravno, uvek se prati vremenska prognoza, što čine kako aerodromi tako i avio-kompanije i piloti.

Otkazano

U „Jatu“ kažu da su svi putnici sa otkazanih, prebačeni na druge letove nacionalne avio-kompanije ka Crnoj Gori. U sredu su pojedini avio-prevoznici poslali avione većeg kapaciteta da bi svi putnici bili prevezeni, ističu na beogradskom aerodromu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik