Brdo uz Rudnik mami avanturiste

Bez autora
Mar 07 2012

Na Ostrvici, brdu oštrom kao piramida, uz planinu Rudnik, uskoro će zaživeti i takozvani avanturistički turizam. Uz već postojeću, planinarsku ponudu, biće to još jedna atrakcija ovog kraja - po modelu koji svetska klijentela sve više prepoznaje i traži. Avanturistički tip turizma na Ostrvici biće ozvaničen zbog svih njenih specifičnosti i sve većeg interesovanja brojnih turista, koji vole da istražuju baš ovakva mesta. I sada, doduše, postoje samoinicijativne grupe, ali se ne javljaju Turističkoj organizaciji, koja može da im obezbedi vodiče, te jeftin smeštaj u kategorisanim etno-vilama i domaćinstvima. U saradnji sa „Srbija šumama“ cilj je da Ostrvica bude što bolje opremljena i za goste sa „adrenalninskim zahtevima“. Prvi put Ostrvica je - kao prirodni spomenik i vidikovac koji dominira šumadijskim pejzažom - zaštićena odlukom SO Gornji Milanovac iz 1980, što je potvrđeno i novim Zakonom o zaštiti prirode od pre tri leta.

Brdo uz Rudnik mami avanturisteNa Ostrvici, brdu oštrom kao piramida, uz planinu Rudnik, uskoro će zaživeti i takozvani avanturistički turizam.

Uz već postojeću, planinarsku ponudu, biće to još jedna atrakcija ovog kraja - po modelu koji, kako kaže Mira Mirković, direktorka milanovačke turističke organizacije - svetska klijentela sve više prepoznaje i traži.

- Avanturistički tip turizma na Ostrvici biće ozvaničen zbog svih njenih specifičnosti i sve većeg interesovanja brojnih turista, koji vole da istražuju baš ovakva mesta. I sada, doduše, postoje samoinicijativne grupe, ali se ne javljaju Turističkoj organizaciji, koja može da im obezbedi vodiče, te jeftin smeštaj u kategorisanim etno-vilama i domaćinstvima. U saradnji sa „Srbija šumama“ želimo da Ostrvica bude što bolje opremljena i za goste sa „adrenalninskim zahtevima“ - kaže direktorka Turističke organizacije.

Prvi put Ostrvica je - kao prirodni spomenik i vidikovac koji dominira šumadijskim pejzažom - zaštićena odlukom SO Gornji Milanovac iz 1980, što je potvrđeno i novim Zakonom o zaštiti prirode od pre tri leta...

- Za njenog staraoca određeno je republičko JP „Srbija šume“, koje je izradilo Plan upravljanja Ostrvicom do 2018. Radi se, inače, o atraktivnoj kupastoj planini, visokoj 750 metara, 382 metra nižoj od Velikog Šturca na Rudniku, najvišeg vrha Šumadije. Ostrvica ima dva velika stenovita „zuba“ na vrhu, s tim što je onaj viši zaravnjen i na njemu su ostaci istoimenog utvrđenja, takozvanog gornjeg grada, koji je štitio obližnje rudnike srebra, olova, kao i rudarske naseobine. Ostrvica je za to izabrana jer je i sama prirodna, teško osvojiva tvrđava. Nažalost, od bedemskih zidova donjeg grada ostalo je malo, a njeno podnožje i bližu okolinu uglavnom prekrivaju hrastove šume. Opet, biljke kojima je obrasla tipične su za strme kamenjare: kamenika, perunika, mišjakinja, čuvarkuća... - objašnjava Milivoje Mihailović, inženjer u milanovačkoj Šumskoj upravi.

Jerinin grad

Ostrvica, u starinskim srpskim spisima imenovana i kao Ostrovica, u pradavnim vremenima naše planete bila je vulkan.

Na vrhu njene „kupe“ još postoje vrlo zanimljivi, ali nedovoljno istraženi ostaci srednjovekovne srpske tvrđave, koju je - po svoj prilici - gradila naša vladarka grčkog porekla Irina, u narodu zapamćena kao Prokleta Jerina, pa je čitav ovaj kraj, zapravo, nesvakidašnji spomenik prirode i istorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik