Svježe
ubrane rajčice, ravno iz vrta, maslinovo ulje, ručak ili večera - znaci
su pažnje kojima obitelj Kišić u Ičićima dočekuje svoje goste. I tako
već 30 godina.
- Svatko voli pažnju, a posebno gosti, kazala je iznajmljivačica Gordana Kišić.
Jer turizam nije samo imati nekretninu. Turizmom se treba baviti.
-
Biti uvijek pri ruci gostu, cijeniti gosta da se osjeća da je tu
dobrodošao i onda će se roditi, hajdemo to nazvati, jedna uzajamna
ljubav, poručio je iznajmljivač Eduard Kišić.
Obiteljski smještaj jedan je od temelja kvarnerskog turizma. No ove sezone - malo je slabija popunjenost.
- Moramo biti svjesni da imamo tri posto više novog smještaja u obiteljskom smještaju u odnosu na prošlu godinu. Problem dolazi u onom smještaju koji ne odgovara kvalitetom cijeni, rekla je direktorica TZ-a Kvarner Irena Peršić Živadinov.
Pa tako cijena apartmana s tri zvjezdice često premašuje onu smještaja u hotelu s četiri ili pet zvjezdica.
-
Ne radi se o tome da Hrvatska ili Kvarner moraju biti jeftini, bitno je
ponuditi kvalitetu i realnu cijenu, ne samo što se smještaja tiče, nego
i restorana i svega onoga što turizam prati, naglasila je Peršić
Živadinov.
I na otoku Krku rast broja kreveta. U odnosu na lani, u
privatnom smještaju tisuću je kreveta više. No oni čije cijene nisu
prenapuhane - posla imaju.
- Tu se držimo realnosti, ne idemo u
nebo, jer niti su oni na dobitku, a mi bi sigurno bili u gubitku, dodala
je iznajmljivačica Ivana Fonović.
Vođeni time njihov je kalendar za ovu sezonu popunjen.
- Cijena za sve ono što dobivamo, a vidi se iz priloženog, nama je zadovoljavajuća, rekao je David, gost iz Njemačke.
Kvaliteta prije svega - trebala bi biti nit vodilja.
-
Ako govorimo o održivosti, onda nam više nije potreban rast gostiju,
niti noćenja, nego samo trebamo raditi na podizanju kvalitete i ako
ostanemo na razini 2023. godine, mislim da možemo biti zadovoljni,
poručila je direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale.
A hoće li se iz ovogodišnje sezone izvući pouka i povući drukčiji potezi u idućoj, na nama je.