Centar Zlatibora od ove zime bez snega i leda

Bez autora
Nov 29 2011

Posle toplifikacije dela saobraćajnice od Čajetine do Zlatibora, ove zime podzemno zagrevanje geotermalnim vodama biće urađeno i na Kraljevom trgu u centru Zlatibora. Kao energent za grejanje koristiće se hidrotermalna energija koja vodu izbacuje pomoću toplotnih pumpi iz nalazišta podzemnih voda u naselju Sloboda, koje je udaljeno od trga stotinak metara. Dubina bušotine je 100 metara, kapacitet 100 000 litara dnevno. U narednih 15 dana treba da bude urađena pumpa i uvezan ceo sistem, tako da će u predstojećoj zimskoj sezoni Kraljev trg biti bez snega i leda. Isti sistem zagrevanja putnih deonica sa cevima postavljenim ispod asfaltne podloge, urađen je i na raskrsnici prema Čolovića brdu, koja je u zimskim mesecima bila stalno pod ledom. Opština Čajetina je pre dve godine u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda uradila Studiju procene podzemnih voda. Detaljnim istraživanjima terena utvrđeno je postojanje geotermalnih voda i mogućnost njihove primene.

Centar Zlatibora od ove zime bez snega i ledaPosle toplifikacije dela saobraćajnice od Čajetine do Zlatibora, ove zime podzemno zagrevanje geotermalnim vodama biće urađeno i na Kraljevom trgu u centru Zlatibora.

Kao energent za grejanje koristiće se hidrotermalna energija koja vodu izbacuje pomoću toplotnih pumpi iz nalazišta podzemnih voda u naselju Sloboda, koje je udaljeno od trga stotinak metara. Dubina bušotine je 100 metara, kapacitet 100 000 litara dnevno.

“U narednih 15 dana treba da bude urađena pumpa i uvezan ceo sistem, tako da će u predstojećoj zimskoj sezoni Kraljev trg biti bez snega i leda. Isti sistem zagrevanja putnih deonica sa cevima postavljenim ispod asfaltne podloge, urađen je i na raskrsnici prema Čolovića brdu, koja je u zimskim mesecima bila stalno pod ledom”, kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Opština Čajetina je pre dve godine u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda uradila Studiju procene podzemnih voda. Detaljnim istraživanjima terena utvrđeno je postojanje geotermalnih voda i mogućnost njihove primene.

“U Jablanici smo otkrili izvor hiperalkalne vode, vrlo visoke PH vrednosti i temperature oko 17 stepeni Celzijusovih. Takvih izvora ima još samo sedam na planeti i utvrđeno je da leče kožne bolesti”, naglašava Ana Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Pored ovog locirana su i brojna druga izvorišta podzemnih geotermalnih i lekovitih voda na području Zlatibora i opštine Čajetina, gde su rešeni da ove izvore iskoriste i za razvoj zdravstvenog turizma.

Istraživanja podzemnih voda na Zlatiboru nastavljaju se i naredne godine, uz podršku Ministarstva nauke u cilju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik