Crna Gora i Hrvatska u prvoj zajedničkoj turističkoj promociji

Bez autora
Nov 27 2011

Zajednička promocija i unapređenje nivoa sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju naslov je projekta koji će, pod imenom Nau tour, biti realizovan kroz program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, kojeg podržava IPA fond Evropske unije. Ovo je prvi od pet odobrenih projekata iz IPA prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora. U projekat vrijedan 452 hiljade eura, od kojih je Crnoj Gori određeno 170.000, uključeni su Hrvatski hidrografski institut, kao vodeći partner cijelog projekta i Sveučilište u Dubrovniku, sa hrvatske strane. Sa crnogorske strane u njegovoj pripremi i realizaciji učestvuju Hidrometeorološki zavod CG i Nacionalna turistička organizacija. Cilj projekta Nau tour je unapređenje turističkog, u prvom redu nautičkog potencijala Crnogorskog primorja i Dubrovačko-neretvanske županije kroz zajedničku promociju jedinstvene turističke cjeline i bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa, povećanje kvaliteta usluge, kao i podizanje nivoa sigurnosti u nautičkom turizmu. Projekat je započet u januaru ove godine, a završetak je predviđen do kraja 2012. godine.

Crna Gora i Hrvatska u prvoj zajedničkoj turističkoj promocijiZajednička promocija i unapređenje nivoa sigurnosti nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju naslov je projekta koji će, pod imenom Nau tour, biti realizovan kroz program prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, kojeg podržava IPA fond Evropske unije.

Ovo je prvi od pet odobrenih projekata iz IPA prekograničnog programa Hrvatska – Crna Gora.

U projekat vrijedan 452 hiljade eura, od kojih je Crnoj Gori određeno 170.000, uključeni su Hrvatski hidrografski institut, kao vodeći partner cijelog projekta i Sveučilište u Dubrovniku, sa hrvatske strane. Sa crnogorske strane u njegovoj pripremi i realizaciji učestvuju Hidrometeorološki zavod CG i Nacionalna turistička organizacija.

Cilj projekta Nau tour je unapređenje turističkog, u prvom redu nautičkog potencijala Crnogorskog primorja i Dubrovačko-neretvanske županije kroz zajedničku promociju jedinstvene turističke cjeline i bogatog kulturnog i prirodnog nasljeđa, povećanje kvaliteta usluge, kao i podizanje nivoa sigurnosti u nautičkom turizmu. Projekat je započet u januaru ove godine, a završetak je predviđen do kraja 2012. godine.

Njime je predviđena izrada Nautičkog vodiča i Tematskih nautičkih ruta za jahte i megajahte koji će sadržati sve korisne informacije iz ove oblasti, a koje NTO priprema u saradnji sa projektnim partnerima. Do sada su prikupljeni i sistematizovani podaci o svim važnim prirodnim i kulturnim znamenitostima i turističkim uslugama u prekograničnom području. Urađen je i najveći dio predviđenih poslova na izradi novih hidrografskih premjera naših luka, marina i pristaništa, koji će sa podacima iz Hrvatske biti uvršteni u jedinstveni nautičko-turistički vodič. U toku je i izrada i održavanje web portala namijenjenog nautičarima koji posjećuju predmetno područje. Bitan aspekat "Nau tour" projekta je institucionalno jačanje i podrška hidrografskom odsjeku Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kroz saradnju sa Hrvatskim hidrografskim institutom.

U cilju kvalitetne realizacije ovog projekta, izuzetno značajnog za povezivanje ove dvije regije na polju nautičkog turizma, predviđeno je održavanje četiri okrugla stola, od kojih su tri već realizovana. Prvi je bio u Dubrovniku, drugi u Kotoru, dok je treći održan krajem protekle sedmice u Jahting klubu Porto Montenegra u Tivtu, a posljednji je predviđen za maj 2012. godine u Dubrovniku.

Direktor Hidrografskog instituta Crne Gore Luka Mitrović, prilikom prezentacije u Tivtu, istakao je da je Nau tour jedan konkretan projekat u cilju osposobljavanja tehničkih kapaciteta sa najsavremenijom opremom za hidrografske premjere kako bi se dobio kvalitetan uvid u podmorje i potencijale nautičkog turizma.

- Već smo osposobljeni i sada nabavljamo opremu i sve ono što nam je neophodno da saznamo kakvo je naše more i podmorje. Konačno je shvaćeno da nam je more najveće bogatstvo, te da kroz ovaj projekat i nautički turizam treba da utvrdimo koliko blagodeti nudi za život i za razvojne planove – kazao je Mitrović i istakao da će im u tome od značaja biti iskustvo Hrvatske.

Direktor Hrvatskog hidrografskog instituta Zvonko Gržetić ocijenio je da se nautički turizam, u okviru saradnje sa crnogorskom stranom, razvija u pozitivnom pravcu, posebno u dijelu traganja i spašavanja na moru i zaštite mora od zagađenja. On je najavio formiranje obimne baze podataka, koja je od interesa za nautički turizam, a koju svaka država treba da obezbijedi u cilju adekvatnog korišćenja resursa mora.

- Neophodne su baze podataka o koncesijama, njihovim vlasnicima i morskom dobru – istakao je Gržetić i podsjetio da bi država na taj način mogla ostvariti pravo i obavezu da ima kontrolu nad morem.

Hrvatska je riješila problem ,,crnog čartera“ na moru promjenom dijela zakona – rekao je direktor Uprave za sigurnost plovidbe Hrvatske Joško Nikolić. Tako da svi čarter brodovi moraju biti registrovani preko hrvatske firme i pod hrvatskom zastavom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik