Croatia Airlines i Adria Airways zajedno protiv konkurencije

Bez autora
Sep 19 2011

Uprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor o zajedničkim modelima suradnje radi postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija. Prvi korak u suradnji dviju kompanija, priopćili su predstavnici domaćeg nacionalnog prijevoznika, bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova. Zasad je moguće predvidjeti smjer suradnje kad je riječ o kapacitetima. Flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih airbusa A319 (132 sjedala) i A320 (164 sjedala) te turbopropa Dash Q400 (76 sjedala). Adria Airways pak, uz airbuse 319 i 320, ima i mlazne zrakoplove CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala). Stoga slovenskom avioprijevozniku prvenstveno trebaju zrakoplovi tipa Dash, a hrvatska je kompanija na pojedinim rutama zainteresirana za korištenje zrakoplova CRJ 900.

Croatia Airlines i Adria Airways zajedno protiv konkurencijeUprave Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa postigle su dogovor o zajedničkim modelima suradnje radi postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorištavanja potencijala obiju kompanija.

Prvi korak u suradnji dviju kompanija, priopćili su predstavnici domaćeg nacionalnog prijevoznika, bit će usmjeren na racionalizaciju korištenja flote i to kroz reciprocitetno kratkoročno unajmljivanje zrakoplova.

Dodaju kako zasad još nije moguće govoriti o konkretnim rutama, ali moguće je predvidjeti smjer suradnje kad je riječ o kapacitetima. Flota Croatia Airlinesa sastoji se od mlaznih airbusa A319 (132 sjedala) i A320 (164 sjedala) te turbopropa Dash Q400 (76 sjedala). Adria Airways pak, uz airbuse 319 i 320, ima i mlazne zrakoplove CRJ 900 (86 sjedala) i CRJ 200 (50 sjedala).

Stoga slovenskom avioprijevozniku prvenstveno trebaju zrakoplovi tipa Dash, a hrvatska je kompanija na pojedinim rutama zainteresirana za korištenje zrakoplova CRJ 900.

Suradnja, koja je dosad uključivala kratkoročno unajmljivanje zrakoplova, već je bila ostvarena u razdobljima koja su za obje kompanije donosili vršno opterećenje (najčešće tijekom turističke sezone), podsjećaju iz Croatia Airlinesa.

Ističu da je bliža suradnja dviju kompanija u budućnosti moguća kroz zajedničko operiranje na pojedinim rutama, ponajprije radi postizanja veće profitabilnosti.

»Prvenstveno je riječ o regionalnoj suradnji i interesnom povezivanju dviju kompanija. Takav potez naići će na odobravanje Bruxellesa koji podržava regionalnu suradnju. Naš dogovor najava je boljeg korištenja kapaciteta, dok će dugoročna planska suradnja donijeti pozitivne pomake za obje kompanije«, naglašava Srećko Šimunović, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

Klemen Boštijančič, glavni izvršni direktor Adria Airwaysa, kaže da je ta kompanija pred završetkom financijskoga restrukturiranja, što je nužan uvjet za poslovnu sanaciju. Pritom su optimizacija flote i regionalna suradnja važan dio poslovne sanacije. U Adria Airwaysu posebno ističu dosadašnju izvrsnu suradnju s Croatia Airlinesom, dodajući kako postoji mnogo otvorenih mogućnosti za postizanje operativnih sinergija, koje će bitno utjecati na troškovnu učinkovitost oba prijevoznika.

Obje kompanije članice su zrakoplovne udruge Star Alliance u kojoj su takvi oblici suradnje uobičajen način poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik