Dobra godina za "Nikolu Teslu"

Bez autora
Sep 04 2011

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla", u prvih šest meseci ove godine, ostvario je bruto dobit od 947 miliona dinara, čime je za šest odsto premašen bilans predviđen planom poslovanja za taj period. Tokom letnjih meseci zabeležen je i izuzetan porast obima saobraćaja, a u julu aerodrom je uslužio 384.000 putnika, što je istorijski rekord za taj mesec od osnivanja aerodroma. Očekuje se da će ta brojka već u avgustu biti premašena. Pristupanjam naše zemlje sporazumu o otvorenom nebu i liberalizacijom viznog režima stvoreni su samo preduslovi za napredak, ali to nije bilo dovoljno. Ključni faktor je stvaranje tržišta i postavljanje jednakih uslova svim aviokompanijama. Ostvaren je izuzetno aktivan odnos prema avioprevoznicima koji se podstiču da šire svoju ponudu, a vodi se računa o potrebama i željama najrazličitijih klasa putnika. Aerodrom "Nikola Tesla" već postaje lider u regionu, a dobijanje prestižne evropske nagrade za najveći broj novih aviokompanija - najbolji je dokaz za to.

Dobra godina za "Nikolu Teslu"Aerodrom "Nikola Tesla" za pola godine ostvario bruto dobit od blizu milijardu dinara, čime je šest odsto premašio plan. Sve veći broj putnika iz regiona putuje preko Beograda, rekao za RTS generalni direktor Velimir Radosavljević.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla", u prvih šest meseci ove godine, ostvario je bruto dobit od 947 miliona dinara, čime je za šest odsto premašen bilans predviđen planom poslovanja za taj period.

Tokom letnjih meseci zabeležen je i izuzetan porast obima saobraćaja, a u julu aerodrom je uslužio 384.000 putnika, što je istorijski rekord za taj mesec od osnivanja aerodroma. Očekuje se da će ta brojka već u avgustu biti premašena.

Generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević rekao je za RTS da su pristupanjam naše zemlje sporazumu o otvorenom nebu i liberalizacijom viznog režima stvoreni samo preduslovi za napredak, ali da to nije bilo dovoljno.

"Ključni faktor je stvaranje tržišta i postavljanje jednakih uslova svim aviokompanijama. Ostvarili smo izuzetno aktivan odnos prema avioprevoznicima koji se podstiču da šire svoju ponudu, a vodimo računa o potrebama i željama najrazličitijih klasa putnika", kaže Radosavljević.

Govoreći o tome da li će se aerodrom "Nikola Tesla" nametnuti i kao najvažnija aviobaza u regionu, Radosavljević kaže da aerodrom već postaje lider u regionu, a da je dobijanje  prestižne evropske nagrade za najveći broj novih aviokompanija - najbolji dokaz za to.

"Najbitnije je da se sve većom ponudom i povoljnošću te ponude omogućava našim građanima da više ne moraju da prelaze državnu granicu ka drugim aerodromima, a svoju regionalnu dominaciju prepoznajemo u tome što veći broj putnika iz severoistočnog dela Hrvatske, iz skoro cele BiH putuje preko Beograda", kaže Radosavljević.

Radosavljević ističe da svakako treba ubrojati i ljude iz Makedonije i Crne Gore koji transferno putuju preko Beograda.

Strateški plan

Osvrnuvši se na dugoročniji plan za poslovanje aerodroma kako bi se pozitivan trend nastavio, Radosavljević kaže da se strategija i vizija razvoja tog preduzeća odvija u više pravaca. Na infrastrukturnom planu započinje izgradnja proširenja terminalne zgrade čime će se omogućiti daleko veći broj sadržaja za putnike.

"Novom stajankom, odnosno platformom veličine četiri fudbalska igrališta mi ćemo proširiti svoj kapacitet", kaže Radosavljević.

Na finansijskom planu cilj je da se sve većom ponudom i sve većim obimom saobraćaja koji postoji stvore mogućnosti da se dalje snižavaju cene usluga, koje aerodrom naplaćuje aviokompanijama.

"Na taj način, dakle stvranjem konkurencije mi posredno doprinosimo da sve veći broj naših građana sebi može da priušti najkonforniji tip prevoza, a to je putovanje avionom", kaže direktor aerodroma.

Direktor Radosavljević kaže da najviše što beogradski aerodrom može da doprinese prilikom prenamene vojnih aerodroma je pomoć i korišćenje iskustva, odnosno prenošenje znanja.

"Naravno da smo ponosni što trenutno doprinosimo jednom od najvećih investicionih projekata sada u Srbiji, a to je osposobljavanje za civilnu namenu aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva", rekao je Radosavljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik