Dve turističke agencije izgubile dozvolu za rad

Bez autora
Dec 28 2011

Turističke agencije Klio iz Beograda i Sporturist iz Novog Pazara jedine su dve koje su ove godine ostale bez licence za rad, a za još dvadesetak čeka se potvrda iz Agencije za privredne registre, tako da se ne zna šta će biti sa njima. Agencije su izgubile dozvolu za rad zbog neobezbeđivanja smeštaja, odnosno nemanja adekvatne garancije. U Srbiji trenutno rade 523 turističke agencije. Tokom ove godine bilo je 529 prijava na rad turističkih agencija i od toga je oko 52 odsto bilo opravdano, što je približno isti rezultat kao i prethodnih godina. U gotovo 70 odsto slučajeva nesporazum je rešen između korisnika usluga i agencija, koje su građanima vratile 11,8 miliona dinara na osnovu neizvršenih usluga. Turistička inspekcija je ove godine podnela 4.454 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jednu krivičnu prijavu. Da nije u poslednje dve godine bilo probleme sa agencijama Konte i Stela, i ove godine sa United travelom, moglo bi se reći da u ovom sektoru dosta toga dobro funkcioniše.

Dve turističke agencije izgubile dozvolu za radTurističke agencije Klio iz Beograda i Sporturist iz Novog Pazara jedine su dve koje su ove godine ostale bez licence za rad, a za još dvadesetak čekamo potvrdu iz Agencije za privredne registre, tako da ne znamo šta će biti sa njima, rekao je juče pomoćnik ministra Stojan Arizanović.

On je predstavljajući rezultate turističke inspekcije u 2011. rekao da su agencije izgubile dozvolu za rad zbog neobezbeđivanja smeštaja, odnosno nemanja adekvatne garancije i da u Srbiji trenutno rade 523 turističke agencije.

„Imali smo tokom ove godine 529 prijava na rad turističkih agencija i od toga je oko 52 odsto bilo opravdano, što je približno isti rezultat kao i prethodnih godina“, istakao je Arizanović. On je naglasio da je u gotovo 70 odsto slučajeva nesporazum rešen između korisnika usluga i agencija, koje su građanima vratile 11,8 miliona dinara na osnovu neizvršenih usluga. Turistička inspekcija je ove godine podnela 4.454 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jednu krivičnu prijavu.

„Da nismo poslednje dve godine imali probleme sa agencijama Konte i Stela, i ove godine sa United travelom, mogli bismo da kažemo da u ovom sektoru dosta toga dobro funkcioniše“, napomenuo je Arizanović.

On je rekao da se iz godine u godinu povećava i broj privatnih smeštaja i da je na primer u prvih devet meseci 2011. bio registrovan 30.701 ležaj. „U odnosu na 2007. to je povećanje od skoro 90 odsto, tako da naredne godine očekujemo da privatnih smeštaja bude duplo više“, naglasio je Arizanović i za 2012. najavio pooštravanje kontrole bespravnog rada.

Ministarstvo ekonomije, odnosno sektor turizma je ove godine uložio u 27 novih projekata oko 737 miliona dinara, a za kredite za podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude izdvojeno je 137 miliona dinara. Ministarstvo je turističkim organizacijama, opštinama i udruženjima građana dalo 157,8 miliona dinara.

Međutim, kriza je naravno uticala i na turizam u Srbiji, pa ne čudi što je ove godine, devizni prihod u ovoj oblasti, za prvih deset meseci bio 579 miliona evra, za razliku od prošle godine kada je Srbija inkasirala od turizma 604 miliona dinara.

Pomoćnik ministra Renata Pindžo istakla je da se dosta ulagalo u izgradnju vinskih puteva u Srbiji, a jedan deo sredstava i projekata bio je usmeren i na razvoj seoskog turizma, koji je ove godine učestvovao sa 2,7 miliona noćenja, što je oko 27 odsto od ukupno ostvarenih noćenja. Međutim, činjenica da je svega četiri odsto kapaciteta u seoskom turizmu iskorišćeno dovoljno govori o tome koliko još ima prostora za napredak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik