Goč privlačniji od Banje

Bez autora
Feb 07 2012

Preko leta gužva, a zimi se sve umiri i opusti. Tako je i ovih dana u Vrnjač­koj Banji. Sneg je zatrpao banjska šetališta, led je „oktio“ vi­le i hotele pa se tek nekoliko stotina gostiju ovde leči i odmara. No, samo desetak kilometara iznad banje, naročito vikendom, bude i oko hiljadu turista na jednom mestu, na „banjskom“ skijalištu. Tu, na padinama planine Goč, okrenutim prema Vrnjačkoj Banji, već nekoliko godina postoji skijalište koje se iz godine u godinu razvija i već podseća na pravi skicentar. Dve skijaške staze, dužine od po pet stotina metara, dobro su „tabačom“ uređene, a pokrivaju ih uspinjače, poznate pod nazivom „sidro“. Strmina pomenutih staza pogoduje skijašima osrednjeg umeća, a nedaleko odatle je i minilift za dve kraće skistaze veoma pogodne za skijaše početnike.

Goč privlačniji od BanjePreko leta gužva, a zimi se sve umiri i opusti. Tako je i ovih dana u Vrnjač­koj Banji.

Sneg je zatrpao banjska šetališta, led je „oktio“ vi­le i hotele pa se tek nekoliko stotina gostiju ovde leči i odmara. No, samo desetak kilometara iznad banje, naročito vikendom, bude i oko hiljadu turista na jednom mestu, na „banjskom“ skijalištu.

Tu, na padinama planine Goč, okrenutim prema Vrnjačkoj Banji, već nekoliko godina postoji skijalište koje se iz godine u godinu razvija i već podseća na pravi skicentar. Dve skijaške staze, dužine od po pet stotina metara, dobro su „tabačom“ uređene, a pokrivaju ih uspinjače, poznate pod nazivom „sidro“. Strmina pomenutih staza pogoduje skijašima osrednjeg umeća, a nedaleko odatle je i minilift za dve kraće skistaze veoma pogodne za skijaše početnike.

– Verujte, ovde, baš ove zime, kada je na planini visina snega 130 a na stazama je 60 santimetara, dolaze skijaši ne samo iz okolnih gradova poput Kruševca, Kraljeva, već i iz svih mesta Srbije. Obe staze su tokom noći odlično osvetljene pa postoji mogućnost i noćnog uživanja u skijanju, što ljudi sve više koriste. Cena skikarata je, takoreći, simbolična, jer se jednodnevna za skijanje po danu plaća 400, a za noćnu vožnju 500 dinara. Za decu je znatno jeftinije, odnosno 150 i 200 dinara. Ovde postoji skiškola i skiservis, a ni njihove usluge nisu skupe, recimo, dnevni najam kompletne najmodernije opreme plaća se svega 400 dinara – ističe Vladan Pecić, zamenik direktora Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji, kojem i skijalište pripada.

Uporedo sa povećanjem broja skijaša iz sezone u sezonu nicale su i vile za smeštaj gostiju, tu pokraj skijališta. Sada je u četiri, pet vila već pedesetak ležajeva tako da je sve manje onih koji se uveče vraćaju u banju, jer smeštaj i hranu mogu naći po cenama od 1.000 do 3.000 dinara.

– Što bi dole tako umorni kada su kod nas i smeštaj i hrana čak jeftiniji nego u Vrnjačkoj Banji. Primera radi, dnevni najam kreveta sa polupansionom ovde košta oko dve i po hiljade, a gost bira i vreme obedovanja i meni za doručak i ručak, odnosno večeru – kaže Obrad Šarančić, vlasnik vile „Horizont“ u blizini skijališta iznad Vrnjačke Banje.

Tako se uz pomoć i vremenskih prilika, odnosno ovogodišnjeg obilnog snega, bar delimično ostvaruje stara ideja organizatora turizma u Vrnjačkoj Banji koji su odavno tražili način da i tokom zimske pauze privuku jedan broj turista, i to onih koji ne dolaze samo radi lečenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik