Građani dobili povraćaj 9,2 miliona dinara od turističkih agencija

Bez autora
Sep 29 2011

Od početka godine građani Srbije su od turističkih agencija zbog neizvršene usluge dobili 9,2 miliona dinara. Od početka godine kao osnovano prihvaćeno je 130 prijava građana protiv turističkih agencija. Od ukupnog broja prijava 281 odnosila se na rad turističkih agencija, a 130 prijava bila je osnovana i putnici su dobili povraćaj novca u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara. Od 2008. godine 22 turističke agencije ostale bez su licenci za rad. Za prvih osam meseci inspekcija je izvršila ukupno 15.000 kontrola, od kojih se osam odsto odnosilo na prijave građana. Polovina kontrola pokazala se kao opravdana i preduzete su upravne ili kaznene mere u ukupno 7.200 slučajeva. Policija do sada nije zabeležila slučajeve trgovine ljudima pri realizaciji putovanja u inostranstvo posredstvom turističkih agencija. Bilo je nekoliko žrtava trgovine ljudima u zemljama Evropske unije, ali su to bile devojke koje su putovale u sopstvenoj režiji. Za poslednjih deset godina zabeleženo je oko 120 slučajeva trgovine ljudima iz Srbije.

Građani dobili povraćaj 9,2 miliona dinara od turističkih agencijaOd početka godine građani Srbije su od turističkih agencija zbog neizvršene usluge dobili 9,2 miliona dinara, izjavila je danas načelnica Turističke inspekcije Brankica Bajat.

Na okruglom stolu "Bezbednost putnika u realizaciji turističkih putovanja", ona je rekla da je od početka godine kao osnovano prihvaćeno 130 prijava građana protiv turističkih agencija.

"Od ukupnog broja prijava 281 odnosila se na rad turističkih agencija, a 130 prijava bila je osnovana i putnici su dobili povraćaj novca u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara", rekla je Brankica Bajat i podsetila da su od 2008. godine 22 turističke agencije ostale bez licenci za rad.

Ona je rekla je da je za prvih osam meseci inspekcija izvršila ukupno 15.000 kontrola, od kojih se osam odsto odnosilo na prijave građana.

Polovina kontrola pokazala se kao opravdana i preduzete su upravne ili kaznene mere u ukupno 7.200 slučajeva.

Načelnik odeljenja Granične policije Srbije Mitar Đurašković rekao je da policija do sada nije zabeležila slučajeve trgovine ljudima pri realizaciji putovanja u inostranstvo posredstvom turističkih agencija.

"Bilo je nekoliko žrtava trgovine ljudima u zemljama Evropske unije, ali su to bile devojke koje su putovale u sopstvenoj režiji", rekao je Đurašković i naveo da je za poslednjih deset godina zabeleženo oko 120 slučajeva trgovine ljudima iz Srbije.

Današnji okrugli sto o turizmu organizovala je Nacionalna asocijacija turističkih organizacija YUTA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik