Grčka i dalje tražena

Bez autora
Dec 18 2011

U Grčkoj živi nešto više od 11 miliona stanovnika. Svake godine pridruži im se armija turista. Ove ih je bilo 16 i po miliona, 10 odsto više nego lane. Mnogo toga nije obećavalo dobru sezonu, zemlja je i dalje u krizi kakvu ne pamti, štrajkovalo se mesecima, blokirane su bile luke i aerodromi, zatvarani granični prelazi. Iako i turizam, kao i sve ostalo, trpi zbog nezapamćene krize, već su napravljeni planovi kako da se ostvari profit. Dugo nisu imali ovoliki broj turista i to daje nadu. Nakon dve "posne" sezone, grčka vlada je požurila da iskoristi nemire na severu Afrike, ne bi li privukla strance. Formiran je poseban komitet koji je promotivnim spotovima državnih zvaničnika uveravao turiste da je Grčka bezbedna zemlja. Turista iz Irske kaže da dve zemlje imaju slične sudbine. Irci ne rade mnogo da se situacija popravi, a Grci su svesni svoje odgovornosti, jer ih svi prozivaju i proveravaju.

Grčka i dalje traženaIako i turizam trpi zbog krize, Grci su napravili planove kako da ostvare profit. Broj turista sve veći. Ovog leta bilo je 70 odsto više gostiju iz Srbije. Turizam čini 15 odsto bruto domaćeg proizvoda i zapošljava oko 18 odsto radne snage.

U Grčkoj živi nešto više od 11 miliona stanovnika. Svake godine pridruži im se armija turista. Ove ih je bilo 16 i po miliona, 10 odsto više nego lane. Mnogo toga nije obećavalo dobru sezonu, zemlja je i dalje u krizi kakvu ne pamti, štrajkovalo se mesecima, blokirane su bile luke i aerodromi, zatvarani granični prelazi.

"Iako i turizam, kao i sve ostalo, trpi zbog nezapamćene krize, nismo se sakrili u ćošak, već smo napravili planove kako da ostvarimo profit. Dugo nismo imali ovoliki broj turista i to daje nadu", kaže grčki ministar turizma, Pavlos Jerulanos.

Nakon dve "posne" sezone, grčka vlada je požurila da iskoristi nemire na severu Afrike, ne bi li privukla strance. Formiran je poseban komitet koji je promotivnim spotovima državnih zvaničnika uveravao turiste da je Grčka bezbedna zemlja.

Turista iz Irske kaže da dve zemlje imaju slične sudbine. "Irci ne rade mnogo da se situacija popravi, a Grci su svesni svoje odgovornosti, jer ih svi prozivaju i proveravaju", tvrdi turista.

Duga tradicija turizma, more, sunce i nacionalno blago, privukli su stare ali i nove goste. Vratili su se Nemci, sve je više gostiju iz Rusije, Izraela, Turske.

Grčki ugostitelji duplo su smanjili turističke takse i ponudili nove aranžmane u saradnji sa drugim državama. Zvaničnici ne žele da prognoziraju šta će biti iduće godine, jer ih očekuje borba sa recesijom, oštre mere štednje, nezaposlenost i nerešena sudbina evra.

Pavlos Jerulanos, grčki ministar turizma, ne želi povratak na drahmu. "To bi bilo katastrofalan potez za evrozonu i za nas. Verujemo da smo sposobni da uz pomoć međunarodnih kreditora ostvarimo naše ciljeve.", kaže Jerulanos.

Ovog leta na odmoru u Grčkoj bilo je 70 odsto više gostiju iz Srbije nego prošlog. Najposećenija mesta tradicionalno su bila Krf, Krit i Halkidiki.

Iako im je 2011. bila plodna, prema podacima organizacije Ujedinjenih nacija za turizam, Grci su po broju turista tek na desetom mestu u Evropi. Kaskaju za Francuzima, Špancima, Italijanima, Britancima, Turcima, Nemcima, Austrijancima, pa čak i Ukrajincima i Rusima.

Za Grčku, turizam ima izuzetnu važnost, jer čini 15 odsto bruto društvenog proizvoda i zapošljava oko 18 odsto radne snage.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik